Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fästingar hund

Fästingar hund

Fästingar är ett slags spindeldjur eller kvalster. Den fästing som är vanligast i Sverige kallas Ixodes Ricinus.

Fästingen går igenom flera stadier under sitt liv. Den kläcks från ett ägg och kallas då larv. Larven måste suga blod en gång (den kan då sitta fast i några dagar) innan den övergår till nästa stadium som kallas för nymf. Även nymfen måste suga blod innan den kan utvecklas till en vuxen individ. Vuxna hanar behöver inte suga blod, de har som enda uppgift att para sig med en hona. Honan måste sedan suga blod för att få energi till att lägga mellan 1000 och 3000 ägg. Om hon får suga i fred så kan hon sitta kvar på ett värddjur i 1-2 veckor.

Fästingar finns spridda över större delen av södra och mellersta Sverige och utmed Norrlandskusten upp till Umeå.

De är beroende av en relativt hög luftfuktighet och påträffas därför ofta i halvhögt gräs intill vatten. Där sitter de i toppen av grässtrån och väntar på att kunna haka sig fast i ett passerande djur. Ju torrare det är desto svårare får fästingen att klara sig.

Fästingar sprider flera olika sjukdomar. Viktigast i Sverige är Borrelios, Ehrlichios och TBE (Tick Borne Encephalitis).

Ta bort en fästing så snart du ser den. Bäst är att ta med en speciell fästingplockare, ta ett stadigt tag vid huvudet och dra rakt ut. Glöm alla kurer med smör, fotogen osv. Det är plockning som gäller. Alla andra metoder kan få fästingen att tömma sitt maginnehåll i såret och då effektivt överföra eventuella sjukdomar den bär på.

  1. LinaG # LinaG Skrev
  2. Labbelove # Labbelove Skrev

    Hejsan. Jag undrar om det finns fästingmedel man kan använda till labrador valpar fyllda fem-sex veckor.

Forum Hund

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

  • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

    Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

  • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

    Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.