Min valp är inte rumsren, är det något fel?

Article 15 20170420114621

Nedkissade mattor och högar i hallen tröttnar man självklart på snabbt. Rumsrenhet är en prioritet för många nyblivna valpägare men dagen det sitter varierar. För Valpar är olika, en del blir rumsrena fort och för andra tar det längre tid. Ett vettigt förhållningssätt med målet i fokus snabbar på.

Är du orolig för ditt djur?

Boka en videokonsultation med en erfaren veterinär inom några minuter.

  • Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar - 06.00 - 02.00
  • Råd, behandling eller lokal remiss

Lugn och ro krävs för att lätta på trycket

Som tumregel är det klokt att ta ut valpen så fort den ätit, efter lek och sömn. I början kan det innebära varannan timme. Gå till samma ställe, en rastningsplats, en kisseplätt. Stå kvar där. Promenader är upptäcktsfärder för små valpar, deras nyfikenhet gör att de håller sig under promenaderna och vanligtvis kommer kisset i hallen efter hemgång. Valpen måste ha ro att slappna av och känna doften av tidigare lämningar för att lättare kunna lätta på trycket. Var noga med att du själv är ointresserad av vad valpen gör, står du och stirrar förväntansfullt kommer det ta längre tid, andas djupt och vänta ut. När valpen kissat/bajsat ute kan du berömma lugnt, säg gärna ”gå och kissa” samtidigt som hunden kissar så får du beteendet på signal. Det kan vara användbart i framtiden.

Läsa av hunden

En framgångsrik rumsrenhetsträning beror på dig. Du behöver vara konsekvent med att gå ut ofta, alltid gå ut med hunden efter en olycka skett inomhus (kiss = utomhus, behöver repeteras ofta), samt lära dig tolka hundens beteende. Din valp kommer visa när den är nödig på ett eller annat sätt. Han kanske börjar cirkla, blir orolig, ökar sin takt, nosar längst med golvet eller går mot dörren?! Om det sistnämnda visar sig är du på god väg att lyckas med din rumsrenhetsträning. Beröm om hunden går mot dörren, det är önskvärt.

Fya inte! Om det inte ger sig…

Om valpen skulle råka kissa/bajsa inne, bestraffa honom inte, en valp som straffas för att han uträttar sin behov kommer antingen hålla sig vilket är skadligt, eller gömma sig när det är dags. Istället kan du försöka lyfta upp den kissande valpen, de flesta slutar kissa, gå lugnt ut med jycken och sätta ner utomhus istället. Beröm om valpen fortsätter att kissa/bajsa ute.

Om det inte ger sig…

I få fall uteblir förmågan till rumsrenhet helt. Det kan vara resultatet av otillräcklig träning. En valp som fått kissa och bajsa inne under längre tid av sin uppväxt har ofta beteendet invant och då kan det ta tid att få bukt med. I andra fall finns en fysisk förklaring. Om valpen är dålig i magen och bajsar inne, om hon plötsligt börjar kissa oftare än vanligt i små skvättar eller gnäller när han kissar så är det troligt att något som inte står rätt till. Dags att kontakta veterinär! Finns inga fysiska orsaker, konsulterar du en hundpsykolog för handledning i träningen som anpassas för att hjälpa just din valp.

Rådgör med en beteenderådgivare

Har du fler frågor eller funderingar kring ditt djurs beteende? Våra beteendeexperter kan hjälpa dig förstå din hund eller katt bättre. Via ett videosamtal genomför ni mötet i lugn och ro i djurets trygga hemmiljö. Läs mer och boka tid hos en av våra beteenderådgivare här!

Fler artiklar om hund

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid
  • Ingår i de flesta djurförsäkringar Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar 06:00 - 02:00 Öppet alla dagar 06:00 - 02:00
  • Råd, behandling eller remiss Råd, behandling eller remiss