Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Nyår - en mardröm för hunden!

Nyår - en mardröm för hunden!

Nyårshelgen är för många hundar och dess ägare en mardrömssäsong. När smällandet börjar plågas många hundar svårt eftersom de blir chockade. De vägrar gå ut och förändrar sitt beteende. Det är inte ovanligt att hundägare får lugnande läkemedel utskrivna i tron om att de hjälper sin hund, istället stjälper de dem ytterligare.

“...Att använda acepromazin är rena djurplågeriet…” säger Ulla Björnehammar, legitimerad veterinär och ordförande i Manimalis.

Acepromazin är en verksam substans som finns i lugnande läkemedel som Plegicil. Det hundägare inte vet är att substansen ökar hundens ljudkänslighet, minskar flyktresponsen och orsakar desorientering samt förvirring. I sammanband med nyårshelgen har hundägare år efter år gett läkemedlet till sina fyrverkeri- och smällarrädda hundar i god tro om att de hjälper sina hundar.

Finns det alternativ till lugnande läkemedel?

Veterinären Ulla Björnehammar säger att det finns många bevis på hur väl de kemiskt framställda Adaptil produkterna i form av doftavgivare, spray och halsband fungerar.

Adaptil är ett syntetiskt framställt feromon, motsvarande hundens egna lugnande feromon, som ökar hundens grundtrygghet på ett naturligt sätt. Denna trygghetskänsla får hunden att reagera mindre starkt på smällare och fyrverkerier för att tröskeln för vad som upplevs skrämmande höjs utan att hunden avtrubbas eller behöver medicineras Adaptil finns som doftavgivare, spray och halsband.

Forum Hund

  • Jättestressad cane corso

    Har en Cane Corso på 1 år och 2mån. Han är och har blivit ännu mer stressad. Alltså super stressad. Så fort vi ska åka iväg eller bara en av oss i familjen så börjar han gå runt runt med svansen mellan benen och öronen bakåt och som kryper ihop.…

  • Diabetes mellitus hund

    Diabetes mellitus, sockersjuka, är en gammal sjukdom som var känd redan för flera hundra år sedan. Sjukdomen innebär en brist på insulin, insulin får istället injiceras. Behandlingen är vanligen livslång.

  • Demens???

    Är det någon som upplever samma problem som jag med min 14 år gamla Parson russel-hane; att han har svårt att komma till ro om kvällarna och vandrar runt, runt i lägenheten samt krafsar ibland på olika dörrar?? Kan det vara demens?? Vet någon hur hörseln på en så pass…

Gå till forumet om Hund
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons