Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Nyår - en mardröm för hunden!

Nyår - en mardröm för hunden!

Nyårshelgen är för många hundar och dess ägare en mardrömssäsong. När smällandet börjar plågas många hundar svårt eftersom de blir chockade. De vägrar gå ut och förändrar sitt beteende. Det är inte ovanligt att hundägare får lugnande läkemedel utskrivna i tron om att de hjälper sin hund, istället stjälper de dem ytterligare.

“...Att använda acepromazin är rena djurplågeriet…” säger Ulla Björnehammar, legitimerad veterinär och ordförande i Manimalis.

Acepromazin är en verksam substans som finns i lugnande läkemedel som Plegicil. Det hundägare inte vet är att substansen ökar hundens ljudkänslighet, minskar flyktresponsen och orsakar desorientering samt förvirring. I sammanband med nyårshelgen har hundägare år efter år gett läkemedlet till sina fyrverkeri- och smällarrädda hundar i god tro om att de hjälper sina hundar.

Finns det alternativ till lugnande läkemedel?

Veterinären Ulla Björnehammar säger att det finns många bevis på hur väl de kemiskt framställda Adaptil produkterna i form av doftavgivare, spray och halsband fungerar.

Adaptil är ett syntetiskt framställt feromon, motsvarande hundens egna lugnande feromon, som ökar hundens grundtrygghet på ett naturligt sätt. Denna trygghetskänsla får hunden att reagera mindre starkt på smällare och fyrverkerier för att tröskeln för vad som upplevs skrämmande höjs utan att hunden avtrubbas eller behöver medicineras Adaptil finns som doftavgivare, spray och halsband.

Forum Hund

  • Diarré

    8årig bordercollie. Kastrerad hane har diarré till å från.provat kokt ris utan resultat.annars i övrigt pigg å busig. Råd?

  • Hund med separationsångest

    Hej! Hämtade hem en omplaceringshund för ca 2 veckor sedan som är 11 månader gammal, 50% golden, 25% schäfer, 25% Australien shepard, och vi har märkt att han har extrem separationsångest. Vi kan inte ens gå ut i 5 minuter utan att han springer runt och skäller och ylar, han…

  • Okompetent veterinär?

    Jag har haft problem med att hunden slickade/tuggade sig i baken/höften/anus hela sommaren. När i början av augusti huden på båda sidorna nära anus öppningen har blivit röd och irriterad gick jag till veterinären som jag brukade besöka förut. Fick tvätta bort Frontline behandlingen (som jag brukar lägga på hunden…

Gå till forumet om Hund
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons