Frågelådan är
flyttad till FirstVet.
Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se
Gå till FirstVet
Inga artiklar hittades
Hej ! Jag har en häst som går på lösdrift. Igår när jag skulle hämta hästen från hagen för att ta in och borsta så hade hon ett öppet köttsår. Min fråga är nu hur ska jag göra för att det inte ska sätta sig flugor och andra djur i såret ?
Hejsan! Jag undrar om man kan använda vadd, som man har under gips på människor, istället för bomull när man lägger ex ett sjukbandage på hästens ben? Mvh Rebecca vinje
Min ponny har ett sår på vänster bakhov, precis ovanför hoven. Jag tror att han trampat på sig själv. Jag har tvättat med Lactacyd och spolat med koksaltlösning. Därefter lagt på steril kompress, bomull och självhäftande bandage. Är detta rätt behandlat? Eller borde såret luftas? Om det är rätt, när bör jag titta till såret/lägga om såret? Tacksam för råd. //Lotta
Hej jag har en 4 åring som fick ett sår för ca 2 månader sen, veterinären kom ut två dagar senare och gav henne antibiotika och som hon fick sedan i 5 dagar. Efter det började svullnaden gå ner på em/kvällen när jag hade ridit och så. Men hon har alltid varit lika svullen på morgonen och det går heller inte ner ordentligt på dagen. när jag tar in henne på kvällen är det bara…
Hej! Min shettis som är utlånad på foder har fått ett sår i mungipan stort som en femkrona. Hon är svullen runt om och har en "knöl" på ovansidan men hon verkar inte ha ont när man klämmer på den och hon äter. Det gick en Islänning på samma bete förra året som fick samma sak men mitt på mulen. Vad kommer detta sig och bör jag låta en veterinär titta på henne? Mvh, Monica
Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.
Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!
För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.
Fång kan ses som ett syndrom där en systemiskt påverkad individ visar karakteristiska symtom på smärta och hälta i samband med en inflammation i hovens lamellager och suldel.
Det är viktigt att inte avmaska i onödan då detta kan leda till resistens hos parasiter.
Hej, eftersom det inte fanns ett val av kor, så kändes häst närmast. Det föddes igårkväll en kalv på våran gård och kalvens mamma råkade trampa kalven så illa att hans ben gick av. Så undrar lite vad ni rekommenderar att vi ska göra, ska vi avliva honom? Han är…