Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Foderstrupsförstoppning häst

Inledning

Foderstrupsförstoppning innebär att foderpartiklar (eller ibland främmande föremål) fastnar i foderstrupen (esofagus). Graden av förstoppning kan variera och i och med det också hur allvarligt tillståndent hos hästen blir. Foderstrupsförstoppning kan drabba alla hästar.

Orsak

En vanlig orsak till foderstrupsförstoppning hos häst är att hästen kommer åt att äta torrt foder som normalt skall blötläggas innan det ges till hästen. Exempel på sådana fodermedel är betfor och lucerneppellets.

Det torra fodret börjar svälla vid kontakt med saliven i hästens mun och kan i sitt halvtorra tillstånd fastna i matstrupen där det sedan fortsätter att svälla och bildar en propp. Ibland kan även hästens vanliga kraftfoder fastna, detta sker oftast om hästen är mycket glupsk. Då och då ser man att en häst har fått en inpackning av gräs i foderstrupen det kan i vissa fall bero på ett bakomliggande problem med motoriken (rörligheten) i foderstrupsväggen.

Symtom

Hästen ”hulkar” och spänner halsen i krampliknande attacker. Foderblandat näsflöde kan komma ur båda näsborrarna. Vissa hästar kan nästan drabbas av panik eftersom det gör mycket ont.

Diagnos

De kliniska symtomen är oftast diagnostiska men i tveksamma fall kan veterinären behöva undersöka foderstrupen med endoskopi alternativt kan en nässvalgsond föras ner i foderstrupen för att säkerställa om det finns någon propp.

Behandling

Djurägaren kan själv försöka massera lite runt foderstrupen på halsens vänstra sida och man kan också promenera med hästen då krampen runt proppen ibland kan släppa av det. MEN om hästen inte snabbt blir lugnare och näsflödet avtar SKALL veterinär tillkallas eftersom det kan leda till allvarliga komplikationer om behandling fördröjs.

Veterinären sederar hästen (ger den lugnande) rejält så att den sänker huvudet, en nässvalgsond förs sedan försiktigt ner i foderstrupen till strax ovanför proppen, proppen löses sedan upp med hjälp av att veterinären pumpar vatten som spolar bort proppen.

En häst som har stått med en kraftig foderstrupsförstoppning under några timmar kan löpa risk för att drabbas av lunginflammation på grund av att foderpartiklar kan ha kommit ner i luftstrupen. Om man kan misstänka att hästen har andats in foderpartiklar brukar antibiotikabehandling och antiinflammatorisk behandling sättas in. En annan allvarlig följd av foderstrupsförstoppning som inte åtgärdas snabbt är att det kan bli sår i slemhinnan på insidan av foderstrupen, dessa kan sedan läka och bilda ärr eller strikturer som isin tur kan förorsaka nya inpackningar.

Förebyggande

De flesta foderstrupsförstoppningar kan förbyggas genom att se till att hästarna inte kan komma åt foderförrådet så de kan komma åt torrt foder. Betfor, lucernepellets och andra fodermedel som sväller mycket skall blötläggas noggrant.
Hästar som är mycket glupska när de äter sitt kraftfoder kan man lägga in runda stenar i krubban till så måste de sortera ut sitt foder och kan inte kasta i sig det.

Forum Häst

  • Stärka en häst

    Hur sätter jag på bästa sätt igång min häst som ståt i boxvila 3månader. Har sedan gått i liten hade och promenerat 30min/dag. Hästen ifråga har haft en skelett skada

  • Fråga om pålagringar

    Min häst har diagnostiserats med kronisk fång och hovbensrotation för 6 veckor sedan. När röntgen togs så sades inget om pålagringar men jag tycker att det ser ut som om min häst har pålagringar och vill därför fråga efter fler än en veterinärs utlåtande på min hästs röntgenbilder.

  • köpa körkort, köp ett pass, VAD ÄR APP # 1 (9109863818) (https://www.fastdocuments.net/)

    köpa körkort, köp ett pass, VAD ÄR APP # 1 (9109863818) (https://www.fastdocuments.net/) (fb.me/expressdoc48hrs) VAD APP # 1 (9109863818) hemsida ..... https://www.fastdocuments.net/ köp 100% oupptäckta falska $, £ och SSD-kemikalier, ansök om körkort, ansök om vapenkort, hur kan jag få ett nytt pass, var kan jag köpa ett pass? Köp pass,…

Gå till forumet om Häst
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons