Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Foderstrupsförstoppning häst

Inledning

Foderstrupsförstoppning innebär att foderpartiklar (eller ibland främmande föremål) fastnar i foderstrupen (esofagus). Graden av förstoppning kan variera och i och med det också hur allvarligt tillståndent hos hästen blir. Foderstrupsförstoppning kan drabba alla hästar.

Orsak

En vanlig orsak till foderstrupsförstoppning hos häst är att hästen kommer åt att äta torrt foder som normalt skall blötläggas innan det ges till hästen. Exempel på sådana fodermedel är betfor och lucerneppellets.

Det torra fodret börjar svälla vid kontakt med saliven i hästens mun och kan i sitt halvtorra tillstånd fastna i matstrupen där det sedan fortsätter att svälla och bildar en propp. Ibland kan även hästens vanliga kraftfoder fastna, detta sker oftast om hästen är mycket glupsk. Då och då ser man att en häst har fått en inpackning av gräs i foderstrupen det kan i vissa fall bero på ett bakomliggande problem med motoriken (rörligheten) i foderstrupsväggen.

Symtom

Hästen ”hulkar” och spänner halsen i krampliknande attacker. Foderblandat näsflöde kan komma ur båda näsborrarna. Vissa hästar kan nästan drabbas av panik eftersom det gör mycket ont.

Diagnos

De kliniska symtomen är oftast diagnostiska men i tveksamma fall kan veterinären behöva undersöka foderstrupen med endoskopi alternativt kan en nässvalgsond föras ner i foderstrupen för att säkerställa om det finns någon propp.

Behandling

Djurägaren kan själv försöka massera lite runt foderstrupen på halsens vänstra sida och man kan också promenera med hästen då krampen runt proppen ibland kan släppa av det. MEN om hästen inte snabbt blir lugnare och näsflödet avtar SKALL veterinär tillkallas eftersom det kan leda till allvarliga komplikationer om behandling fördröjs.

Veterinären sederar hästen (ger den lugnande) rejält så att den sänker huvudet, en nässvalgsond förs sedan försiktigt ner i foderstrupen till strax ovanför proppen, proppen löses sedan upp med hjälp av att veterinären pumpar vatten som spolar bort proppen.

En häst som har stått med en kraftig foderstrupsförstoppning under några timmar kan löpa risk för att drabbas av lunginflammation på grund av att foderpartiklar kan ha kommit ner i luftstrupen. Om man kan misstänka att hästen har andats in foderpartiklar brukar antibiotikabehandling och antiinflammatorisk behandling sättas in. En annan allvarlig följd av foderstrupsförstoppning som inte åtgärdas snabbt är att det kan bli sår i slemhinnan på insidan av foderstrupen, dessa kan sedan läka och bilda ärr eller strikturer som isin tur kan förorsaka nya inpackningar.

Förebyggande

De flesta foderstrupsförstoppningar kan förbyggas genom att se till att hästarna inte kan komma åt foderförrådet så de kan komma åt torrt foder. Betfor, lucernepellets och andra fodermedel som sväller mycket skall blötläggas noggrant.
Hästar som är mycket glupska när de äter sitt kraftfoder kan man lägga in runda stenar i krubban till så måste de sortera ut sitt foder och kan inte kasta i sig det.

Forum Häst

  • Kvarka häst

    Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

  • Luftvägsproblem häst

    Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

  • Fölning häst

    För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons