FirstVet - Besök veterinären på nätet FirstVet - Din veterinär på nätet
Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet 06-24 (helger 09-18)
 • ✓ Kostnadsfritt med vissa försäkringsbolag
 • ✓ 97% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Kvarka häst

Kvarka häst

Inledning

Kvarka är en allvarlig luftvägsinfektion som sprids lätt mellan hästar och kan infektera alla typer av hästar från föl till vuxna individer. Sjukdomen är ganska vanligt förekommande i Sverige, det rapporteras mellan 60 och 160 utbrott varje år. Antalet drabbade hästar är högre då vanligtvis insjuknar flera hästar i ett utbrott. Sjukdomen orsakar lidande för hästar och kan även orsaka stora ekonomiska förluster för ridskolor och travstallar. Därför att det viktig att alla som kommer i kontakt med hästar tänker på smittskydd och gör sitt bästa för att inte sprida smitta.

Orsak

En bakterie som heter Streptococcus Equi (S Equi) orsakar kvarka. Smittan sprids via kontaktsmitta, vilket betyder att antigen har hästarna direktkontakt med varandra eller indirekt kontakt via människor, kläder eller utrustning. S Equi klarar sig bra i omgivningen, t.ex. i staket, boxväggar och vattenkoppar. Bakterien kan överleva månader utanför en häst och fortfarande kunna smitta. Därför är det viktigt med ordentlig sanering efter utbrott av kvarka.

En insjuknad häst utsöndrar stora mängder av bakterien 24-48 timmar efter första febertoppen. Utsöndringen pågår under tiden hästen visar symptom och fortsätter ytterligare 2-3 veckor efter att symptomen har försvunnit.

Vissa individer som har haft kvarka blir symptomlösa smittbärare. Hästen bär S Equi på slemhinnorna, vanligtvis i luftsäckarna, utan att själv ha symptom. Dessa hästar kan utsöndra bakterie periodvis och smitta andra hästar.

Bakterien som orsakar kvarka är inte farlig för människor.

Symptom

Kvarka har en typisk symptombild som innefattar hög feber (>39°C) som ofta börjar innan näsflöde och hosta uppträder, varig näsflöde och svullna lymfknutor mellan ganascherna. Senare i sjukdomsförloppet bildas bölder i lymfknutarna mellan ganascherna. Dessa kan spricka med flöde av varigt innehåll och sår som följd. Det tar 3-14 dagar från smittan innan hästen visar symptom.

Symptom är inte lika allvarliga hos alla hästar, äldre hästar kan ha en lindrigare symptombild med endast klar näsflöde eller hosta. Febern kan vara lägre eller utebli helt.

Om kvarka inte behandlas i tid kan infektionen leda till allvarliga följdsjukdomar. Dessa är lunginflammation, ”kastad kvarka”, anasarka (ventral ödem) och muskelinflammation. Kastad kvarka betyder att bölder bildas i olika delar av kroppen, bl.a. tarmkrös, lungor, inre organ eller hjärna. Anasarka är kraftig svullnad under huden, oftast hänger huden mellan framben och under buken.

Diagnos

Kliniska symptom kan i vissa fall räcka för att göra diagnos, ffa då det är flera hästar som har insjuknat och/eller det harbildats bölder mellan ganascherna. I andra fall tas prover på slemhinnan i näshålan för att förstärka misstanken.

Behandling

Sjukdomen tillåts i okomplicerade fall läka spontant med understödjande behandling. Att låta hästen vila är mycket viktig. Det rekommenderas en veckas vila för varje dag som hästen har haft feber. Bölder som inte spricker upp spontant kan öppnas kirurgisk av en veterinär. Antibiotikabehandling reserveras till individer som är kraftigt påverkade eller i fall där man kan behandla hästen innan bölderna bildas.

Prognosen för kvarka är vanligtvis bra, även om det kan krävas lång konvalescenttid.

Det är viktigt att isolera de insjuknade hästarna så fort som möjligt. Det är att rekommendera att öppet informera andra hästägare och närliggande stall om utbrott av kvarka. Det handlar om en smittsam sjukdom och man behöver inte skämmas över att ha fått smittan. På detta sätt kan man begränsa antalet insjuknade hästar. Inom travsporten måste man ha stallet isolerad 20 dagar efter sista hästen har tillfrisknad från sjukdomen.

Förebyggande

En smittsam sjukdom är svår att förebygga. Det bästa är att isolera nya hästar som kommer in stallet under 2-3 veckor. Under isoleringstiden bör hästarna bo i ett separat stall och gå i separata hagar. Detta är svårt att göra i praktiken, men i större stallar borde man ha någon form av isoleringsmöjlighet.

Det är inte möjligt att vaccinera mot kvarka i Sverige. Det finns några vacciner i marknaden men ingen av dem säljs i Sverige pga dålig effekt och kortvarig skydd.

Forum Häst

 • Min ponny har Cushings?

  Jag har träffat en veterinär som inte kan svara på mina frågor. Jag misstänkte att min ponny hade fått cushings eller något i den linjen. Jag fick veterinären att ta ett blodprov som jag tillslut fick resultatet på. P-ACTH med ett resultat på 18. Tyvärr säger de mig inte så…

 • trött och omotiverad häst

  Hej, min häst har blivit trött och seg, hon har varit det i lite mindre än 2 veckor nu. I hagen är hon helt normal, hon äter helt vanligt och hon är inte på något sätt sur, men trött och omotiverad verkar hon vara. Hon är inte varm i benen…

 • Fotskabb häst

  Fotskabb är ett relativt utbrett problem som drabbar framförallt kallblodiga hästar med i undantagsfall även varmblods- och fullblodshästar. Åkomman leder till en hel del lidande hos hästen om den inte behandlas. Behandlingen omfattar såväl hästen som sanering av stallmiljön.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären

Gilla oss på Facebook

Handla på VetZoo.se

Pet Flex Bandage

Färgglatt självhäftande lättviktsbandage av hög kvalitet. Bandaget har hög hållfasthet och ger…

Från 25:- Läs mer och köp »

Bomull På Rulle

Absorberande bomull på rulle i 2 olika modeller för att torka rent…

Från 155:- Läs mer och köp »