Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet 06-24 (helger 09-18)
 • ✓ Pris från 320 kr
 • ✓ Kostnadsfritt med vissa försäkringsbolag
 • ✓ 97% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Kvarka häst

Kvarka häst

Inledning

Kvarka är en allvarlig luftvägsinfektion som sprids lätt mellan hästar och kan infektera alla typer av hästar från föl till vuxna individer. Sjukdomen är ganska vanligt förekommande i Sverige, det rapporteras mellan 60 och 160 utbrott varje år. Antalet drabbade hästar är högre då vanligtvis insjuknar flera hästar i ett utbrott. Sjukdomen orsakar lidande för hästar och kan även orsaka stora ekonomiska förluster för ridskolor och travstallar. Därför att det viktig att alla som kommer i kontakt med hästar tänker på smittskydd och gör sitt bästa för att inte sprida smitta.

Orsak

En bakterie som heter Streptococcus Equi (S Equi) orsakar kvarka. Smittan sprids via kontaktsmitta, vilket betyder att antigen har hästarna direktkontakt med varandra eller indirekt kontakt via människor, kläder eller utrustning. S Equi klarar sig bra i omgivningen, t.ex. i staket, boxväggar och vattenkoppar. Bakterien kan överleva månader utanför en häst och fortfarande kunna smitta. Därför är det viktigt med ordentlig sanering efter utbrott av kvarka.

En insjuknad häst utsöndrar stora mängder av bakterien 24-48 timmar efter första febertoppen. Utsöndringen pågår under tiden hästen visar symptom och fortsätter ytterligare 2-3 veckor efter att symptomen har försvunnit.

Vissa individer som har haft kvarka blir symptomlösa smittbärare. Hästen bär S Equi på slemhinnorna, vanligtvis i luftsäckarna, utan att själv ha symptom. Dessa hästar kan utsöndra bakterie periodvis och smitta andra hästar.

Bakterien som orsakar kvarka är inte farlig för människor.

Symptom

Kvarka har en typisk symptombild som innefattar hög feber (>39°C) som ofta börjar innan näsflöde och hosta uppträder, varig näsflöde och svullna lymfknutor mellan ganascherna. Senare i sjukdomsförloppet bildas bölder i lymfknutarna mellan ganascherna. Dessa kan spricka med flöde av varigt innehåll och sår som följd. Det tar 3-14 dagar från smittan innan hästen visar symptom.

Symptom är inte lika allvarliga hos alla hästar, äldre hästar kan ha en lindrigare symptombild med endast klar näsflöde eller hosta. Febern kan vara lägre eller utebli helt.

Om kvarka inte behandlas i tid kan infektionen leda till allvarliga följdsjukdomar. Dessa är lunginflammation, ”kastad kvarka”, anasarka (ventral ödem) och muskelinflammation. Kastad kvarka betyder att bölder bildas i olika delar av kroppen, bl.a. tarmkrös, lungor, inre organ eller hjärna. Anasarka är kraftig svullnad under huden, oftast hänger huden mellan framben och under buken.

Diagnos

Kliniska symptom kan i vissa fall räcka för att göra diagnos, ffa då det är flera hästar som har insjuknat och/eller det harbildats bölder mellan ganascherna. I andra fall tas prover på slemhinnan i näshålan för att förstärka misstanken.

Behandling

Sjukdomen tillåts i okomplicerade fall läka spontant med understödjande behandling. Att låta hästen vila är mycket viktig. Det rekommenderas en veckas vila för varje dag som hästen har haft feber. Bölder som inte spricker upp spontant kan öppnas kirurgisk av en veterinär. Antibiotikabehandling reserveras till individer som är kraftigt påverkade eller i fall där man kan behandla hästen innan bölderna bildas.

Prognosen för kvarka är vanligtvis bra, även om det kan krävas lång konvalescenttid.

Det är viktigt att isolera de insjuknade hästarna så fort som möjligt. Det är att rekommendera att öppet informera andra hästägare och närliggande stall om utbrott av kvarka. Det handlar om en smittsam sjukdom och man behöver inte skämmas över att ha fått smittan. På detta sätt kan man begränsa antalet insjuknade hästar. Inom travsporten måste man ha stallet isolerad 20 dagar efter sista hästen har tillfrisknad från sjukdomen.

Förebyggande

En smittsam sjukdom är svår att förebygga. Det bästa är att isolera nya hästar som kommer in stallet under 2-3 veckor. Under isoleringstiden bör hästarna bo i ett separat stall och gå i separata hagar. Detta är svårt att göra i praktiken, men i större stallar borde man ha någon form av isoleringsmöjlighet.

Det är inte möjligt att vaccinera mot kvarka i Sverige. Det finns några vacciner i marknaden men ingen av dem säljs i Sverige pga dålig effekt och kortvarig skydd.

Annons

Forum Häst

 • Bukskäck

  Hej Undrar om denna färg på häst! Är de känsliga för sol om de har rosa mule? Ögonen: ser de lika bra som andra hästar i solsken? I mörker? I vinterlandskap, när det är vitt överallt? Står ögonen ut mer på dessa hästar? Finns det något genetiskt dåligt med dessa…

 • Häst dålig i magen under en längre tid

  Min häst bytte stall vid årskiftet och efter några veckor där blivit dålig i magen, ingen form av diarré men avföringen är något löst och luktar illa. Hästen äter hösilage och har gjort det i dem tre åren jag har haft honom. Han har aldrig vart dålig i magen tidigare…

 • Min ponny har Cushings?

  Jag har träffat en veterinär som inte kan svara på mina frågor. Jag misstänkte att min ponny hade fått cushings eller något i den linjen. Jag fick veterinären att ta ett blodprov som jag tillslut fick resultatet på. P-ACTH med ett resultat på 18. Tyvärr säger de mig inte så…

Gå till forumet om Häst
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons