Frågelådan är
flyttad till FirstVet.
Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se
Gå till FirstVet
Inga artiklar hittades
Hej. När jag mockade en av hagarna som mina två hästar gått i såg jag små 1-2mm avlånga vita "ägg" i bajset. Nu undrar jag vad det är för ägg. Mockade jätte noga för att få med så mycket som möjligt av vad det nu är. Tackar på för hand. MVH Anna-Karin Petersson
Hej! I höstas/vintras hade vi ringorm i stallet. Då det är en stor anläggning med många verksamhetshästar i stora flockar, var det tyvärr inte alla ringormsfall som upptäcktes i tid och flyttades till karantänhage. Det har alltså gått hästar med ringormsutslag i vår kuperade hage med berg, träd och buskar i ca 1-2 dagar. Jag undrar nu om det är säkert att släppa hästar där i höst igen? Majoriteten av hästarna som ev ska gå…
har en 11 årig valack..Allt började i tisdags. Då vi upptäckte att han låg ner.. hade inte bajsat mycket.. Igår fick vi tillkalla vet då hans temperatur var 41.2. Ingen balans. gula slemhinnor. helt uttorkad. Fick parafinolja, slangad via näsborrarna. 10 liter dropp..plus en massa andra mediciner.. Har nu fortfarande inte bajsat något. och inte druckit något vatten på hela natten /morgonen.. Div prover är tagna svar i morgon.... Jag bor i Spanien så känner…
Fick precis ett jätte tråkigt besked om att min ponny har fått kvarka, vi är såklart jätte ledsena över detta. Det jag ville fråga var: när kommer min ponny bli frisk? När kommer jag kunna rida igen på den?
Hejsan Har ett 5 årigt sto som är kraftigt svullen i båda bakbenen (med ytterst liten värdeökning) från kotan och upp under hasen. Svullnaden försvinner nästan helt när hon går lindad men återkommer när hon ej har lindor. Ingen hälta, feber eller sår och hon reagerar heller inte vid tryck. Hon är pigg i övrigt men blir stel troligtvis pga svullnaden när hon ej är lindad. Ska man fortsätta med lindor på henne? Kan jag…
Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.
Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!
För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.
Fång kan ses som ett syndrom där en systemiskt påverkad individ visar karakteristiska symtom på smärta och hälta i samband med en inflammation i hovens lamellager och suldel.
Det är viktigt att inte avmaska i onödan då detta kan leda till resistens hos parasiter.
Hej, eftersom det inte fanns ett val av kor, så kändes häst närmast. Det föddes igårkväll en kalv på våran gård och kalvens mamma råkade trampa kalven så illa att hans ben gick av. Så undrar lite vad ni rekommenderar att vi ska göra, ska vi avliva honom? Han är…