Inledning
Sarkoider, eller inkar som de kallas i dagligt tal, är en typ av hudtumörer som kan drabba alla hästdjur. De kan variera mycket i utseende och i beteende. I vissa fall kan de orsaka obehag för hästarna eller sitta illa till för utrustningen och på så sätt hindra hästen i dess arbete.
Orsak
Orsaken till sarkoider anses vara ett papillomvirus. Sarkoider uppkommer till följd av aktiveringen av en så kallad onkogen, det vill säga en gen med förmågan att bilda tumörceller. Flugor är troliga smittspridare, tumörerna sprids oftast på sommaren och de uppkommer i stort sett endast på ställen där man har mycket flugor på hästarna, till exempel runt ögonen, i sadelstaden (svett lockar flugorna) på benen där hästen har haft sår etc.
Sarkoiderna kan spridas via flugor på individen eller till andra hästar, mottagaren måste dock ha den speciella genen för att kunna utveckla tumören. Lipizzanerhästar saknar genen och kan således inte utveckla sarkoider.
Symtom
Alla hästdjur i alla åldrar kan få sarkoider. Flera typer av sarkoider kan förekomma på samma individ. Sarkoiderna delas upp i sex olika typer som i sin tur kan ha undergrupper.
- Den ockulta sarkoiden eller ”plattinken” är helt platt och ser mest ut som skrovlig, hårlös hud.
- Den nodulära sarkoiden har utseende av en slät klump som kan vara helt fri ifrån huden eller sitta fast i underhuden, de kan ha en rot eller vara helt fria från underliggande vävnader.
- Den fibroblastiska sarkoiden ser aggressiv ut, men en köttig ofta sårig yta, den kan vara skaftad eller ha en bred utspridd bas.
- Blandad sarkoid är ett uttryck för när man kan hitta flera typer av inkar i samma område.
- Malevolent sarkoid är lokalt invasiv och ”äter upp” de underliggande vävnaderna.
Diagnos
Sarkoider diagnosticeras ofta på dess utseende men en säker diagnos ställs med hjälp av en biopsi (vävnadsprov) eller ett finnålsaspirat (cellprov). Fördelen med att använda sig av ett finnålsaspirat eller en biopsi är att man har en mer specifik diagnos på vilken typ av sarkoid det rör sig om och behandlingen kan då anpassas efter detta.
Alla sarkoider kan aktiveras av provtagningen och veterinären bör därför alltid ha en handlingsplan klar så att inken inte hinner sprida sig eller växa sig större innan behandling har satts in.
Behandling
Det finns en rad olika behandlingar mot inkar som passar olika bra beroende på var på hästen de sitter och vilken typ det handlar om. Vissa inkar kan försvinna av sig själva efter en tid, även om det får anses relativt ovanligt. Man kan behandla inkar med hjälp av kirurgi, cellgifter, kryoterapi (frysbehandling) eller en kombination av dessa. Vissa inkar kan vara mycket svårbehandlade, speciellt om de har tillåtits växa sig riktigt stora.
Det finns en rad olika krämer man kan använda och dessa lämpar sig olika väl till olika typer av behandlingar, exempel på sådana krämer är Aldara (receptbelagd) och Exxterra (en kräm av zinkpasta och blodrotsextrakt). Konsultera din veterinär för bästa behandling av din hästs inkar innan du själv försöker behandla. Många hästägare har för vana att snöra av inkar med en tråd och på så vis åstadkomma att tumören faller av, detta kan vara effektivt, MEN om man gör detta på en tumör med en utspridd rot kan tumören aktiveras och ett flertal nya tumörer uppstår i omkringliggande vävnad. Utför därför aldrig sådan behandling utan att konsultera din veterinär.
Kommentarer (1)
Logga in för att kommenteraAnvänd inte svin dyrt xxterra! Gör som jag gjorde på mitt ardenner sto.
Ta ett blad från en aloevera blomma. Skär av en liten bit, sedan kläm och stryk ut vätskan på inken. Gör detta 2 gånger om dagen första veckan sedan varannan var 3 dag i några veckor. Jag lovar den kommer aldrig tillbaka!!
Jag har själv gjort detta för 3 år sedan och det finns inga tecken på inkar nu.
Jag använde säkert 5-6 burkar med xxterra och det fungerade inte alls! Bara varade lite och torkade på vissa ställen. När ja slutade med salvan så växte inken igen.