Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Sarkoider (Inkar) häst

Inledning

Sarkoider, eller inkar som de kallas i dagligt tal, är en typ av hudtumörer som kan drabba alla hästdjur. De kan variera mycket i utseende och i beteende.  I vissa fall kan de orsaka obehag för hästarna eller sitta illa till för utrustningen och på så sätt hindra hästen i dess arbete.

Orsak

Orsaken till sarkoider anses vara ett papillomvirus. Sarkoider uppkommer till följd av aktiveringen av en så kallad onkogen, det vill säga en gen med förmågan att bilda tumörceller. Flugor är troliga smittspridare, tumörerna sprids oftast på sommaren och de uppkommer i stort sett endast på ställen där man har mycket flugor på hästarna, till exempel runt ögonen, i sadelstaden (svett lockar flugorna) på benen där hästen har haft sår etc.

Sarkoiderna kan spridas via flugor på individen eller till andra hästar, mottagaren måste dock ha den speciella genen för att kunna utveckla tumören. Lipizzanerhästar saknar genen och kan således inte utveckla sarkoider.

Symtom

Alla hästdjur i alla åldrar kan få sarkoider. Flera typer av sarkoider kan förekomma på samma individ. Sarkoiderna delas upp i sex olika typer som i sin tur kan ha undergrupper.

 • Den ockulta sarkoiden eller ”plattinken” är helt platt och ser mest ut som skrovlig, hårlös hud.
 • Den verrukösa sarkoiden är vårtliknande med en upphöjd, flagig, hårlös och dåligt avgränsad nybildning i huden.
 • Den nodulära sarkoiden har utseende av en slät klump som kan vara helt fri ifrån huden eller sitta fast i underhuden, de kan ha en rot eller vara helt fria från underliggande vävnader.
 • Den fibroblastiska sarkoiden ser aggressiv ut, men en köttig ofta sårig yta, den kan vara skaftad eller ha en bred utspridd bas.
 • Blandad sarkoid är ett uttryck för när man kan hitta flera typer av inkar i samma område.
 • Malevolent sarkoid är lokalt invasiv och ”äter upp” de underliggande vävnaderna.

Diagnos

Sarkoider diagnosticeras ofta på dess utseende men en säker diagnos ställs med hjälp av en biopsi (vävnadsprov) eller ett finnålsaspirat (cellprov). Fördelen med att använda sig av ett finnålsaspirat eller en biopsi är att man har en mer specifik diagnos på vilken typ av sarkoid det rör sig om och behandlingen kan då anpassas efter detta.

Alla sarkoider kan aktiveras av provtagningen och veterinären bör därför alltid ha en handlingsplan klar så att inken inte hinner sprida sig eller växa sig större innan behandling har satts in.

Behandling

Det finns en rad olika behandlingar mot inkar som passar olika bra beroende på var på hästen de sitter och vilken typ det handlar om. Vissa inkar kan försvinna av sig själva efter en tid, även om det får anses relativt ovanligt. Man kan behandla inkar med hjälp av kirurgi, cellgifter, kryoterapi (frysbehandling) eller en kombination av dessa. Vissa inkar kan vara mycket svårbehandlade, speciellt om de har tillåtits växa sig riktigt stora.

Det finns en rad olika krämer man kan använda och dessa lämpar sig olika väl till olika typer av behandlingar, exempel på sådana krämer är Aldara (receptbelagd) och Exxterra (en kräm av zinkpasta och blodrotsextrakt). Konsultera din veterinär för bästa behandling av din hästs inkar innan du själv försöker behandla. Många hästägare har för vana att snöra av inkar med en tråd och på så vis åstadkomma att tumören faller av, detta kan vara effektivt, MEN om man gör detta på en tumör med en utspridd rot kan tumören aktiveras och ett flertal nya tumörer uppstår i omkringliggande vävnad. Utför därför aldrig sådan behandling utan att konsultera din veterinär.

Förebyggande

Bästa sättet att förebygga spridningen av sarkoider på individen eller till andra hästar är att se till att skydda den mot flugor och att täcka över sår så att inte flugorna kan sprida tumören till dessa.
 1. henrik_hedlund # henrik_hedlund Skrev

  Använd inte svin dyrt xxterra! Gör som jag gjorde på mitt ardenner sto.

  Ta ett blad från en aloevera blomma. Skär av en liten bit, sedan kläm och stryk ut vätskan på inken. Gör detta 2 gånger om dagen första veckan sedan varannan var 3 dag i några veckor. Jag lovar den kommer aldrig tillbaka!!

  Jag har själv gjort detta för 3 år sedan och det finns inga tecken på inkar nu.

  Jag använde säkert 5-6 burkar med xxterra och det fungerade inte alls! Bara varade lite och torkade på vissa ställen. När ja slutade med salvan så växte inken igen.

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons