Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fotskabb häst

Inledning

Mugg och rasp är för många hästägare en del av vardagen. På utställningar och avelsbedömningar runt om i landet har var och varannan ardenner, nordsvensk och tinkerhäst rasp.

Men det finns i många fall bot mot detta gissel. Den bakomliggande orsaken till dessa problem är ofta fotskabb.

Mugg är en hudinfektion i karlederna, orsakad av bakterier och ofta även svampar. Ger skorviga och ibland såriga karleder, huden blir efter en tid förtjockad och valkig. Periodvis kan blödande eller fuktande sår förekomma.

Rasp är en hudinfektion som har spridit sig upp längs benet ovanför karleden. ”Böjvecks utslag” kan ses framförallt hos vissa kallblod. Man kan man ibland se skorvor och sår endast i hasvecket (framsidan av hasleden) på bakbenen och i knävecket (baksidan av framknät) på frambenen.

Orsak

Fotskabb orsakas av ett litet kvalster kallat Chorioptes equi. Detta kvalster lever på hudytan och livnär sig på hudavlagringar. Den har en livscykel (dvs den utvecklas från larv till fullvuxen) på 2-3 veckor. Den överlever utan värddjur (alltså i miljön) i upp till 2 månader eller mer. Under vintern ökar parasiten i antal.

Kallblodiga hästar med mycket hovskägg är speciellt utsatta – inte bara för att hovskägget erbjuder en ombonad och trygg miljö för kvalstren utan för att dessa hästars hud är annorlunda än t.ex. varmblodens och därför tilltalar kvalstren mer än ”lätta” hästars hud gör.
Varmblodiga hästar smittas också av kvalstret men fungerar oftast endast som bärare/smittspridare. I enstaka fall ser man varmblodiga hästar med tydliga symtom på fotskabb.

Symtom

Klassiska symtom på fotskabb är att hästarna står och stampar med fötterna både ute i hagen och inne i boxen/spiltan, de kan klia sig genom att gnaga på sina ben och letar gärna upp lämpliga ställen att skrubba benen mot.

Följden av detta kliande och skrubbande är att hudens skyddsbarriär skadas, det blir små rispor och sår genom vilka bakterier och svampar sedan kan tränga in i huden och infektera huden på djupet. Infektionen i sig kliar och irriterar också vilket gör att kliandet blir än mer intensivt och därmed skadas huden ytterligare detta leder till en ond cykel som kräver en hel del engagemang för att bryta.

Vissa kallblod får ”böjvecksutslag” – dessa är antingen orsakade av fotskabb och ses då oftast tillsammans med mugg och rasp. Hos hästar som endast visar upp dessa utslag kan det finnas en annan bakomliggande orsak – en defekt i huden cellers utveckling. Om så är fallet bör veterinär konsulteras om hästen är besvärad av det – behandling finns men måste ordineras av veterinär. Eftersom detta är relativt ovanligt och endast förekommer hos kallblod är det inte säkert att din egen veterinär känner till hur detta behandlas – denne kan i sådana fall gärna konsultera ett hästsjukhus.

Diagnos

Fotskabb diagnosticeras lättast genom de klassiska symtomen som hästen uppvisar. För att vara helt säker på diagnosen bör dock skrapprover tas av veterinär. Proverna undersöks under mikroskop och då kan i bästa fall kvalstret ses. Det är dock vanligt att hästar med skabb har negativa skrapprover då det inte är helt lätt att få med kvalstret i varje prov.

Behandling

Chorioptes kvalstret är relativt motståndskraftigt mot bekämpningsmedel och har också en idealisk miljö att gömma sig i (ju mer hovskägg desto trevligare för kvalstren). Behandlingen måste således utföras i flera steg. Bäst resultat av behandlingen får man om man klipper allt hovskägg (helst med maskinsax så att det blir riktigt kort) – men många vill inte klippa av hovskägget framförallt på utställningsindivider, och då får man räkna med att det tar lite längre tid att komma till rätta med problemet.

Det finns flera olika alternativ till behandling mot fotskabb. Man kan kombinera olika behandlingsstrategier för att uppnå bästa resultat. Tyvärr finns det inget preparat som är registrerat för behandling av skabb på häst. Nedan följer en rad olika alternativ. Bäst är att diskutera med sin egen veterinär om vilken strategi man skall använda sig av.

Observera att många av de preparat som nämns nedan INTE har indikation för behandling av häst och används på djurägaren EGEN RISK.

Behandling med ivermectinpreparat (avmaskningsmedel så som Ivomec, Bimectin och Noromectin) 2-3 gånger med 2-3 veckors mellanrum. Det florerar många rykten om att vanlig Ivomec som man ger i munnen inte fungerar och att man istället skall ge Ivomec i injektionsform, detta är helt fel och eftersom Ivomec injektioner till häst kan orsaka svåra bölder, feber, vävnadsdöd och andra biverkningar avråder jag starkt ifrån att använda injektion.

Lokal behandling med Frontline spray – detta är ett preparat som är till för behandling mot fästingar hos hund och katt men som fungerar utmärkt att behandla hästar med fotskabb med. Frontline har alltså ingen indikation till häst enligt FASS vet. men används i relativt stor utsträckning även på hästar. Undertecknad har varit i kontakt med tillverkaren (Merial) som inte heller avråder från användning på häst eftersom inga biverkningar har rapporterats – själv har jag använt det till och med på dräktigt sto utan problem. 4-5 pumpslag/ben är lagom, se till att sprayen når huden och inte sprayas bara på håret. Detta kan upprepas 2-3 gånger med ca 7 dagars mellanrum.

Lokal behandling med ohyresschampon till hund och katt såsom Dermocan eller Sebacil schampo kan också användas, istället för Frontlinesprayen. Det finns ingen indikation för användning till häst. Det är viktigt att följa instruktionerna på förpackningen. Sebacilschampot innehåller en typ av nervgift som dödar ohyran. Biverkningar hos hund och katt såsom kräkningar har rapporterats och det kan av den anledningen inte betraktas som en helt riskfri metod. Det är INTE testat på dräktiga djur och skall därför inte användas på dessa heller.

Behandling av hela hästen med Switch pour-on – detta är ett preparat mot fästningar på häst, men är också effektivt mot Choriopteskvalstret. Häll en sträng längs med mankam och rygg samt spraya eller häll runt om på alla fyra benen.

Man kan efter diskussion med sin veterinär kombinera lokal behandling av benen med till exempel Switch pour on eller Ivomecbehandling.

Behandling av mugg/rasp: Inledningsvis så måste så mycket ruvor och skorvor som möjligt avlägsnas utan att man skadar huden mer. Detta görs lämpligen genom schamponering med Klorhexidinschampo (t.ex Hibiscrub som kan köpas på apoteket eller K-hex schampo som kan köpas hos smådjursveterinärer). Schampot måste masseras in ordentligt och i och med det lossnar en hel del ruvor från huden – låt det sedan verka i 10 minuter innan det sköljs ur. Klorhexidinet är antibakteriellt och dödar därmed en hel del av de bakterier som orsakar hudinfektionen. Schamponeringen kan i svåra fall upprepas varannan dag tills resultat uppnås, men om man schamponerar så ofta kan ibland huden bli torr och då kan det vara bra att även behandla med ett mjukgörande balsam (finns att köpa hos smådjursveterinär) efteråt.

Torra och spruckna områden masseras med t.ex. Salicylsyrevaselin (finns på apoteket) en eller flera gånger/dag. (OBS! att detta innebär 14 dagars startkarens för tävlingshäatar). Detta för att hålla huden så mjuk som möjligt och hjälpa till som skyddsbarriär mot bakterier i miljön.
Under blöta och leriga höstmånader är det viktigt att försöka hålla hästarna i så torra hagar som möjligt och att om de blir leriga om benen skölja av detta dagligen med vattenslang. Leran innehåller bakterier och hjälper till att skapa en idealisk miljö på hästarnas ben för bakterier och svampar att frodas i.

Om hästen är rejält svullen i benen och/eller har variga sår eller om den visar hälta, feber eller är allmänpåverkad bör en veterinär tillkallas eftersom man ibland måste antibiotikabehandla svårare fall.

Eftersom skabbehandlingen helst skall få vara ifred och verka under en tid men muggen kräver schamponering får man trixa lite själv och varva de olika behandlingarna med varandra.

Alla hästar som går i samma hage bör behandlas mot skabb eftersom kvalstret infekterar alla hästar. I de flesta fall är det bara kallbloden som visar symtom på fotskabb, men om prover tas från även varmblod och ponnier etc visar det sig att kvalstren finns även på de lättare hästarna – därför måste även dessa behandlas.

Kvalstren kan som tidigare nämnts överleva i mer än 2 månader i miljön, därför bör även stallet och utrustningen rengöras när man börjar sin behandling – i de flesta fall räcker det att men mockar ur allt strö och skurar boxen/spiltan noggrant. Borstar, filtar, vojlockar och seldon bör också rengöras.

Förebyggande

Det bästa sättet att förebygga fotskabb är att undvika att få in smittan i stallet. Om en ny häst som flyttar till stallet visar symtom kan det vara värt att den hästen behandlas innan den går ut i hage med de andra.

 1. frida_guttormsen # frida_guttormsen Skrev

  Hej min häst har kala fläckar på vissa ställen vad kan det bero på ?

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst
© 2024 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.