Frågelådan är
flyttad till FirstVet.
Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se
Gå till FirstVet
Inga artiklar hittades
Hej! Är nötter farligt för hästar? Tack Pia
Jag köpte en 2,5 årig valack för ca 2 månader sedan. Han hade väldigt lite mugg när han kom, som vuxit, och som nu, trots tvätt med hibiscrub samt salicylsyrevaselin inte vill ge med sig, inbillar mig istället att det långsamt växer, och istället kommer på andra benet också. Han har sedan han kom bytt från att ha gått på hö, till hösilage, och har mer eller mindre sedan sin andra vecka här varit väldigt…
Hej! Jag är skötare på en varmblods travare som har slutat tävla. Hon är lite stel i bakbenen ( Har alltid varit de) Hur ska man som bäst få henne att bli mindre stel? Och hur ska man få henne att hålla? alltså typ inte bli halt och sånt. Hur känner man om sadeln sitter bra hemma? Finns det några sätt som man kan kolla hemma om hon är frisk på? Det vart lite mycket…
Hej. Jag har en nordsvensk travare -09. Valack. Han har svåra koncentrationssvårigheter, fruktansvärt impulsiv, svår att få kontakt med om han upptäcker något nytt. Hård i huvudet, hårdhänt och kan aldrig stå still. Svår att hantera när man ska få honom koncentrerad på annat än det han själv vill, får inte kontakt. Vid kontakt gäller det sekunder, kommer det störande moment är han borta. Detta gör det svårt att rida, köra eller göra något som…
Har ett fullblod med en "varning" på en sena som han fått behandling för. Han skrittas för hand, har aldrig varit halt eller palpationsöm. Är inte speciellt svullen förutom när han står i boxen, då kommer en lite svamplik svullnad och han blir varm i benet. Kan det hjälpa att ha stallbandage under natten? Han går i ganska stor hage under dagarna. Tack för svar! Mvh Malin
Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.
Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!
För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.
Fång kan ses som ett syndrom där en systemiskt påverkad individ visar karakteristiska symtom på smärta och hälta i samband med en inflammation i hovens lamellager och suldel.
Det är viktigt att inte avmaska i onödan då detta kan leda till resistens hos parasiter.
Hej, eftersom det inte fanns ett val av kor, så kändes häst närmast. Det föddes igårkväll en kalv på våran gård och kalvens mamma råkade trampa kalven så illa att hans ben gick av. Så undrar lite vad ni rekommenderar att vi ska göra, ska vi avliva honom? Han är…