Frågelådan är
flyttad till FirstVet.
Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se
Gå till FirstVet
Hingstar kan vara nyckfulla och även den snällaste individen kan plötsligt tända till och bli aggressiv. Därför bör man alltid överväga att kastrera de hingstar som inte är aktuella för avel.
Hej! Jag har hittat en häst jag skulle vela köpa som är kryptorchid. Han är 4 år, och kastrerad redan, men jag undrar om den kulan som är kvar (alltså i ljumsken eller buken om jag förstått rätt) skulle kunna ställa till problem? Skulle man behöva operera bort den eller bör man göra en sk. kemisk kastrering? Finns det ökad cancerrisk osv.? Med vänlig hälsning, Klara Stålnacke
Hur tidigt kan man kastrera en åsnehingst och vad är kostnaden?
Jag har ett sto som absolut aldrig mer får avlas på pga komplikationer med fölningar och föl. Jag har funderat på att låna ut henne men är livrädd att någon skulle betäcka henne igen utan min vetskap, och då stoet riskerar att stryka med är det inget alternativ. Jag har hört om sterilisering/kastrering av ston, men skulle vilja veta lite mer om det. Hur ser ingreppet/ingreppen ut, vilka risker medför det, hur vanligt är det…
Hej!!! Jag bor i Spanien och igår så kom vet och kastrerade 2 av mina hingstar... det jag undrar över är att vet sa att jag varje dag skulle sticka in ett finger och dränera bort blodet? Jag ger antibiotica och longerar 20 min x3 och tvättar både med jod och antisep tvål. Men ska jag verkligen göra detta med fingret 3 x om dagen.. Den ena hingsten (4år) blöder dessutom lite.. och det hänger…
Hej! Jag ska troligen kastrera min 4-åriga hingst i höst eller nästa vår. Vilka för-och nackdelarna finns det med att kastrera stående och sövd? Jag har hört att hästarna kan bli "deprimerade" när de kastrerats för sent, är det sant? Mvh
Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.
Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!
För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.
Fång kan ses som ett syndrom där en systemiskt påverkad individ visar karakteristiska symtom på smärta och hälta i samband med en inflammation i hovens lamellager och suldel.
Det är viktigt att inte avmaska i onödan då detta kan leda till resistens hos parasiter.
Hej, eftersom det inte fanns ett val av kor, så kändes häst närmast. Det föddes igårkväll en kalv på våran gård och kalvens mamma råkade trampa kalven så illa att hans ben gick av. Så undrar lite vad ni rekommenderar att vi ska göra, ska vi avliva honom? Han är…