Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Trycksår fotsulor marsvin

Inledning

Trycksår på fotsulor kan även kallas pododermatit och ”bumble foot”. Skadan är ganska vanlig på burlevande marsvin eller marsvin som rör sig fritt inomhus. Om skadan inte tas på allvar och behandlas i ett tidigt stadium, kan det leda till allvarliga följdsjukdomar.

Orsak

Marsvin har känsliga fotsulor som inte är anpassade till hårda underlag. I naturen rör sig marsvin mest på stora gräsytor där underlaget är mjukt. Hårda burbottnar och golv kan ge upphov till trycksår på fotsulorna. Om marsvinet dessutom är överviktigt och har C-vitaminbrist uppstår skadorna lättare.

Skadorna brukar börja som en rodnad på fotsulorna och utväxter av hornämne på sidorna. Det kan se ut som det håller på att växa ut extraklor från trampdynan. Om inte problemet åtgärdas i tid, kommer huden att brista och ett sår uppstår.

Kommer smuts in i såren, vilket av naturliga skäl är mycket troligt, kan infektion uppstå. Får infektionen härja obehandlad kan den sprida sig in till skelettet i fötterna och en besvärlig osteomyelit (beninfektion) kan bli resultatet.

Numera är det förbjudet att ha galler i botten på inomhusburar eller på burar upphöjda från marken (man får endast ha galler i botten om buren står på marken så att gräs kommer igenom gallret). Det har minskat problemen med trycksår något. Tyvärr är det dock vanligt att marsvin vistas i burar med för lite strö eller fritt inomhus på hårda golv och mattor.

Symptom

Om skadan gått så långt att infektion i både hud, mjukdelar och skelett uppstått brukar marsvinet ha så pass ont att det börjar halta. Man brukar även kunna se en kraftig svullnad av en tå eller hela tassen. Tyvärr kan det dröja väldigt länge innan djuret visar att något är på tok. I lindrigare fall upptäcker ägaren vanligtvis skadan när han/hon lyfter upp marsvinet och ser såren.

Diagnos

Diagnos ställs via en utvärtes undersökning. Om man misstänker att skadan är djup bör man röntga tassen/tassarna för att ta reda på om skelettet blivit angripet.

Behandling

Ju tidigare skadan upptäcks desto bättre är prognosen för läkning. I lindriga fall kan det räcka att åtgärda underlaget och behandla skadan lokalt. Man bör se till att marsvinet vistas så mycket som möjligt på ett riktigt mjukt och luftigt underlag. Det bästa brukar vara ett riktigt tjockt lager halm (minst 2 dm!). Halm är naturligt och är inte skadligt för marsvinet att äta på. Det ger dessutom tillfälle till grävning och lek. Man kan lägga tidningar i botten som suger upp.

Naturligtvis måste man vara extremt noga med hygienen där marsvinet vistas. Toalådan/toahörnan ska rengöras varje dag och för övrigt ska underlaget vara torrt, luftigt och fräscht. Avföringspluttar måste plockas bort i takt med att de produceras. Eftersom urin är väldigt frätande måste man se till att marsvinets fötter inte kommer i kontakt med urinen.

Mindre sår som inte är infekterade kan behandlas lokalt med mjukgörande, skyddande salva. Många marsvinsägare tycker Aloe Vera krämer fungerar bra. Man ska inte bara stryka på salvan utan även massera en stund för att få igång blodcirkulationen. Det stimulerar läkningen och skyddar huden.

Om det handlar om ett litet sår, kan det ibland hjälpa att lägga ett skyddande bandage. Det finns dock risk att marsvinet inte accepterar bandaget utan biter bort det.

Om såret blivit infekterade måste man utöver ovanstående behandla med allmän antibiotika. Ibland krävs det långa behandlingsperioder.

Om skelettet blivit angripet hjälper tyvärr inte antibiotika utan en eller flera tår måste amputeras. Marsvin tolererar vanligtvis denna operation bra och det finns goda chanser till en fullständig läkning.

Förebyggande

Den bästa behandlingen är i det här fallet den förebyggande. Om man har rätt underlag från början och håller sitt marsvin slankt och aktivt kan man undvika överdrivet slitage på tassarna.

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons