Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Sårskador marsvin

Inledning

Som med alla djur kan sårskador uppstå av alla möjliga orsaker på marsvin. Allt från olyckor och yttre våld till sjukdomar kan ligga bakom. Finns det anledning att misstänka bakomliggande orsaker är det viktigt att åtgärda dessa samtidigt som sårskadan behandlas.

Orsak

Som nämnts ovan kan orsakerna vara rena olyckshändelser som skärskador, rivskador, krosskador mm, men det kan även finnas sjukdomsrelaterade orsaker. Några exempel är hudsjukdomar, tumörsjukdomar, mag-tarmrubbningar och urinvägssjukdomar. Om ett marsvin t.ex. har diarré eller urinvägsinfektion kan pälsen bli nedsölad av urin och avföring vilket i sin tur fräter på huden och leder till sårskador.

Symptom

Symptomen är oftast uppenbara. Mer eller mindre omfattande skador kan ses på huden. Vad man måste tänka på är att pälsen kan dölja mycket så en till synes lite skada kan vara mycket värre än man tror. Man bör alltid söka veterinärhjälp även med skador som till är syne triviala.

Om såret är infekterat se man ofta ett gulvitt rinnande eller fast sekret i och runt såret. Det kan dessutom lukta väldigt illa. Eftersom marsvin också kan bilda bölder, är det möjligt att det finns en svullnad i anslutning till såret.

Diagnos

Diagnos ställs via yttre undersökning. Man kan ibland behöva söva marsvinet för att ordentligt kunna se omfattningen av sårskadan.

Behandling

Alla typer av sårskador måste rengöras noga. Man måste också raka runt såret för att päls inte ska fastna. Om såret är stort men ännu inte infekterat bör det sys för snabbare läkning. Om såret är infekterat, måste man lämna hela såret eller delar av det öppet för dränering. Var måste kunna rinna ut och såret behöver tillgång till syre. Ägaren får fortsätta att rengöra och sköta såret i hemmet tills det läker sekundärt (från sidorna och underifrån).

Nästan all sårrengöring måste göras i narkos. Dels är det viktigt att marsvinet är stilla så att man inte missar skador men det är även skonsammare för marsvinet att få sova under behandlingen. Marsvin är mycket känsliga i huden och minsta lilla stick brukar orsaka en kraftig reaktion.

Om bölder bildats måste dessa dräneras. Läs mer om behandling av bölder under sjukdomar.

Vid ytliga sårskador som omfattar stora hudpartier är rakning och rengöring också mycket viktig. För att skydda den skadade huden kan man lägga på ett lager fet salva. Alla typer av salvor som är till för såriga baby-stjärtar är lämpliga. Många marsvinsägare tycker att Aloe Vera krämer fungerar bra.

Om det finns en bakomliggande orsak till hudsåren måste naturligtvis även dessa utredas och behandlas.

Vid infektion eller stor risk för infektion bör antibiotika sättas in (ibland kan det räcka med utvärtes antibiotikasalva) och för att minska smärtan för djuret kan smärtstillande ordineras.

Förebyggand

Man kan aldrig förebygga alla olyckor men självfallet är viktigt att göra miljön så säker som möjligt. Se upp med vassa utskjutande föremål.

Att inte avvakta med ett veterinärbesök kan förebygga infektion och andra komplikationer i såret.

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons