Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet 06-24 (helger 09-18)
 • ✓ Pris från 320 kr
 • ✓ Kostnadsfritt med vissa försäkringsbolag
 • ✓ 97% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Tandfraktur marsvin

Tandfraktur marsvin

Inledning

God tandhälsa är mycket viktig för marsvin. De flesta tandproblem är orsakade av felaktig utfodring men de sjukdomar som uppstår till följd av detta, behandlas under ”Tandsjukdomar på marsvin”. I denna artikel kommer endast tandfrakturer behandlas.

Orsak

Tandfrakturer orsakas av någon form av yttre våld. Det händer ganska ofta att marsvin tappas eller sprattlar sig lösa när de hålls i famnen. Om de landar på nosen kan de slå av framtänderna.

En annan orsak till framtandsskador är att marsvinet biter på gallret så kraftigt att tänderna bryts av.

Om marsvinet lider av dålig tandkvalité till följd av tandsjukdomar, är självfallet risken för frakturer större.

Symptom

Ibland ser ägaren själv att tänderna skadats men symptomen kan också vara att marsvinet har svårt att äta och ont i munnen. Det kan ibland vara svårt att se tandfrakturer om tänderna fortfarande sitter kvar, det vill säga tandköttet håller dem på plats.

Diagnos

Diagnos ställs vanligtvis via en yttre undersökning. I en del fall kan röntgen vara behjälplig, framför allt om man misstänker skador under tandköttet eller att någon form av tandsjukdom ligger i botten.

Behandling

Om tänderna sitter kvar trots att de är frakturerade bör man ta loss dem. Det är mer smärtsamt för marsvinet att ha dem kvar. Endast mycket djupt liggande frakturer bör lämnas tills skadan kommer närmare ytan. Om man behöver göra mer omfattande ingrepp eller undersökningar, kan marsvinet sövas men vanligtvis fungerar det bra att ta loss tänderna vaket.Om marsvinet har väldigt ont kan smärtstillande sättas in och i början det vara av hjälp att klippa höet i mindre strån.

Eftersom ett marsvins tänder växer kontinuerligt kommer de att växa ut och marsvinet kan få fullt normala tänder igen. Skulle tandroten ha blivit skadad eller om tandsjukdomar föreligger, kan dock tänderna växa ut snett så att bettet blir onormalt. Om så blir fallet kan tillväxtregleringen av tänderna rubbas och tänderna växer ohämmat och kräver regelbundna klippningar eller slipningar. Det kan vara så illa att framtänderna måste åtgärdas en gång i månaden.

Ett alternativ om det blir så illa, kan vara att låta operera bort framtänderna helt och hålet. Tyvärr är denna operation ganska besvärlig på marsvin och det innebär ganska stora risker för komplikationer.

Förebyggande

Genom att lära sig korrekt lyftteknik och hantering av marsvin kan man minska riskerna för olyckor. Läs mer om detta i skötselråden.

För att minimera risken för gallerbitning är det viktigt att se till att marsvinet har en stor bur att vistas i, att det får rikligt med hö att äta så att tuggbehovet tillfredsställs samt att marsvinet aktiveras och stimuleras med social kontakt, lek och utmaningar. Tyvärr blir många marsvin bortglömda i en bur och har då inget annat att göra än att gnaga på gallret.

Annons
 1. Saracool # Saracool Skrev

  Hej jag har tappat min guldhamster 1 gång idag och jag undrar om jag ska ta honom till veterinären för att han hoppa från ett ganska högt avstånd till golvet. Så hur kan jag hjälpa honom?

Forum Gnagare

 • ögon

  hej är det nått fel om öga se ut så på marsvins unger den 3 veckor gamal se ut som kristall i ögonen

 • Trött, hängig och löst, grönaktigt bajs

  Hej! Min snart 2 åriga (2 år i september) guldhamster har blivit svullen om magen/buken, lite vinglig och hängig. Hon "sover" nästan hela tiden, och med "sover" menar jag att hon ligger ihop krypen i bädden. I går köpte jag paraffinolja till hund och katt då jag typ räknade ut…

 • Skötselråd hamster

  Hamstern är ett sällskapsdjur som sedan 30-talet blivit populärt världen över. Det är ett relativt lättskött och trevligt djur som passar bra för både större barn och vuxna.

Gå till forumet om Gnagare
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons