Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Benbrott marsvin

Inledning

Benbrott är relativt ovanligt på marsvin. De har korta små ben som är ganska väl skyddade av den rundnätta kroppen.

Orsak

De vanligaste orsakerna till benbrott är olika former av fysiskt trauma, till exempel fallolyckor, trampolyckor, klämskador eller att marsvinet fastnar och rycker för att komma loss.

Naturligtvis kan även olika former av skelettsjukdomar predisponera för benbrott men dessa sjukdomar är ovanliga på marsvin.

Symptom

Symptomet på ett brutet ben är att djuret inte kan stödja på benet. Beroende på var frakturen är belägen och hur den är beskaffad kan hältan vara av olika grad och benet kan se allt från normalt ut till helt förvridet och snett.

Marsvinet visar också tecken på smärta genom att skrika om man tar i det skadade benet.

Det är sällsynt att aptiten eller allmäntillståndet är påverkat.

Diagnos

Diagnos ställs dels via den yttre undersökningen men även med hjälp av röntgen. Även om frakturen är uppenbar, kan det vara bra att ta en röntgenbild för att få en ordentlig bild av omfattningen och hur frakturen sitter i förhållande till leder och andra strukturer i benen.

Behandling

För att ett ben ska läka på bästa sätt bör det fixeras med antingen en utvärtes skena eller med stift inuti och genom benen. Vid frakturer av ett eller några av de små benen i fötterna kan man låta det självläka eftersom omkringliggande ben stöttar upp.

Vanligast är att man försöker lägga ett lättviktsgips. Problemet med detta är att det kan vara svårt att få det att sitta kvar. Dels för att benet är så kort men även för att många djur gör allt för att bita bort något oönskat på kroppen.

Att sätta intramedullära stift inuti benet ger generellt ett bättre resultat men tyvärr är denna metod väldigt mycket dyrare och skulle infektion (osteomyelit) uppstå är det väldigt svårbehandlat på marsvin.

En fixering bör sitta minst sex veckor för att en fullständig läkning ska ses. Under den här tiden måste djuret på flera återbesök till veterinären för kontroller och eventuellt gipsbyte.

Om man lyckas med en stabil fixering är prognosen för läkning mycket god.

Förebyggande

Det bästa sättet att förebygga benbrott är att lära sig att hålla och hantera sitt marsvin rätt. Man måste också vara mycket observant om marsvinet går fritt i hemmet. De hörs och syns dåligt.

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons