Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Bitskador marsvin

Inledning

Marsvin är flockdjur och normalt sett angriper de inte varandra inom flocken. I fångenskap är dock inte alltid miljön beskaffad så att marsvinen kan leva i de normala sociala mönsterna. Det kan resultera i slagsmål och två marsvin kan skada varandra, framför allt två vuxna hanar. Finns andra djur i närheten kan marsvinet även bli bitna av t.ex. familjens hund eller katt.

Orsak

Den vanligaste situationen när marsvin biter varandra är om två vuxna individer som inte känner varandra, sätts ihop på en begränsad yta. Det är vanligast att det är vuxna hanar som biter varandra, honor brukar samsas bättre. Hanar biter ofta varandra mot testiklarna för att ”oskadliggöra” konkurrenten.

Om ett marsvin blir bitet av något annat djur handlar det ofta om olyckshändelser där marsvinet av misstag blivit utsatt för en hund, katt eller något vilt djur. 

Symptom

En bitskada kan variera oerhört mycket i omfattning. Det kan handla om allt från ett litet hudsår som knappt syns till stora lacerationer (lossriven hud) och invärtes krosskador.

Eftersom marsvin är mycket stresskänsliga kan de dessutom vara i ”chock” framför allt om de blivit angripna av ett rovdjur. De kan då sitta ihopkrupna och apatiska. De vill inte äta och avföring passerar inte. Marsvinet kan visa smärta genom att pipa/skrika om man tar i det.

Diagnos

En bitskada är synlig för blotta ögat och det är bara om man misstänker invärtes skador som man behöver göra vidare utredning i form av röntgen eller ultraljud.

Behandling

Om marsvinet är i chock är det viktigt att behandla detta tillstånd innan eventuella sår sys eller andra skador repareras. Om marsvinet varken äter eller passerar avföring är det ett tecken på att mag-tarmmotoriken inte fungerar och behandling för att häva detta tillstånd, måste inledas omedelbart. Man ger då smärtstillande, dropp och mag-tarmmotorikstimulerande preparat.

Stora sårskador kan behöva rengöras och sys. Om det är marsvin som bitit varandra brukar det inte handla om djupa eller omfattande sår men de måste rengöras noga. Om skadan skulle behöva sys måste marsvinet sövas. Om ett hanmarsvin blivit biten i testikeln kan den vara så söndertrasad att man måste kastrera (operera bort en eller båda testiklarna) marsvinet.

Vid mindre skador som marsvinen orsakat varandra brukar förebyggande antibiotika inte vara nödvändigt. Marsvin har inte så mycket bakterier i munnen som orsakar sårinfektioner. I de fall då marsvinet blivit bitet av en hund eller katt, är det befogat att omedelbart sätta in antibiotika. Framför allt katter har mycket besvärliga bakterier i munhålan som kan orsaka livshotande infektioner på marsvinet.

Förebyggande

Om två vuxna marsvin ska sammanföras måste man vara medveten om risken för slagsmål och bitskador. De ska alltid träffas första gången på neutral mark, ha mycket gott om utrymme samt vara övervakade tills man är säker på att de trivs bra ihop. Självfallet ska man sära på dem om de ryker ihop.

Även två marsvin som vuxit upp ihop, kan börja slåss när de blir könsmogna. Risken att detta händer minskar om man låter kastrera djuren innan de blivit fiende på allvar. Det gäller framför allt hanar.

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons