Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Urinsten på marsvin

Inledning

Urinstensbildning har blivit ett allt vanligare sjukdomsproblem på marsvin. Både hanar och honor kan drabbas men det är något vanligare på honor att stenen påträffas i urinröret.

Orsak

Orsakerna till urinstensbildning är ännu inte helt klarlagda men man vet att flera faktorer samverkar.

Kroniska och upprepade urinvägsinfektioner ger grogrund för mineraler. Vid analys av stenarna hittar man ofta en kärna bestående av en bakteriehärd. Dessutom kan slemhinnan inuti blåsan bli ojämn vilket också ger fäste för kalk och mineraler.

Felaktig utfodring men allt för kalk- och mineralrik föda tillför material till stenarna.

Om marsvinet av någon anledning dricker dåligt blir genomsköljningen i blåsan dålig och det bildas lättare stenar.

Sannolikt finns det även en ärftlig tendens att bilda urinstenar.

Symptom

Symptomen på urinsten är väldigt lika de som uppstår vid urinvägsinfektion. Marsvinet piper av smärta när det kissar, ”kissar på sig”, kissar på fel ställe och kissar blodblandat.

Om stenen/stenarna funnits där en tid, kan smärtan leda till viktnedgång.

Har det bildats en sten som fastnat i urinröret, kan det hända att marsvinet inte kan kissa alls. I så fall är tillståndet mycket akut.

Om urinen luktar illa kan det hända att marsvinet dessutom har en urinvägsinfektion.

Diagnos

Diagnosen är lätt att ställa med hjälp av röntgen och/eller ultraljud. Ibland kan man även vid en allmän klinisk undersökning känna att blåsan är spänd och hård. Marsvinet brukar ömma kraftigt när blåsan manipuleras.

I de fall då stenen vandrat ut i urinröret kan man ibland känna stenen vid undersökningen

För att testa om det finns blod i urinen kan man stoppa en så kallad urinsticka i ett urinprov. På urinstickan finns små filterpapper som ändrar färg utifrån vilka ämnen som finns i urinen. Man ser snabbt och tydligt om det finns blod i urinen även om blodet inte är synligt för blotta ögat.

Om urinvägsinfektion misstänks parallellt, kan man ta en bakterieodling från urinen.

Behandling

Om en eller flera stenar bildats måste man är behandlingen kirurgisk, det vill säga man opererar ut stenen/stenarna. Om det bara är en eller några få stenar som ligger inuti blåsan är operationen relativt enkel och om marsvinet för övrigt mår bra, är prognosen ganska god.

Om stenen vandrat ut i urinröret kan prognosen vara sämre, framför allt om stenen inte går att komma åt utifrån. På honor kan det vara relativt enkelt att plocka ut en urinsten via urinrörsmynningen men på hanar är det ofta knepigare.

I sällsynta fall kan stenar bildas i urinledarna som går från njurarna till urinblåsan. Prognosen är i så fall mycket dålig eftersom dessa stenar är mycket svåra att operera bort utan att förstöra nedflödet från njurarna.

Om marsvinet har en samtidig urinvägsinfektion behandlas denna med antibiotika helst efter odling och resistensbestämning.

Viktigt att tänka på är att återfall är relativt vanligt och det kan bli aktuellt upprepade behandlingar.

Förebyggande

Med ledning av de orsaker man känner till för bildning av urinsten/grus går de förebyggande råden ut på att försäkra sig om att marsvinet dricker ordentligt samt inte konsumerar onödigt mycket kalk. Kalk- eller mineralstenar ska inte ges och kalkrik kost ska undvikas. Det är framför allt alfalfa hö och alfalfa pellets man ska undvika.

Vissa marsvin tycker illa om smaken på vattnet om man tillsatt flytande C-vitamin och dricker då så lite som möjligt. Om så är fallet bör C-vitamin ges på annat sätt, till exempel direkt i munnen eller via kosten.

Eventuella genetiska faktorer är svåra att göra något åt på ett befintligt djur men man bör inte avla på marsvin som tidigt i livet utvecklar urinstenar eller grus.

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons