Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet alla dagar 09-24
 • ✓ Kostnadsfritt med djurförsäkring
 • ✓ 98,5% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Tumörsjukdomarna marsvin

Inledning

Tumörsjukdom kan drabba alla djur i alla organ men varje djurslag har lättare att få vissa tumörformer. De vanligaste formerna på marsvin är hudtumörer, juvertumörer, livmodertumörer och blodcancer.

Orsak

Liksom på människor är cancergåtan ännu inte löst. Man vet emellertid att det finns en koppling mellan könshormoner och livmodertumörer. Marsvin drabbas ofta av äggstockscystor som är hormonproducerande och dessa individer har i de flesta fallen förändringar i livmodern.

Sannolikt finns det även en ärftlig tendens att utveckla vissa tumörsjukdomar.

Blodcancer orsakas av ett typ C retrovirus.

Symptom

Hudtumörer är uppenbara för djurägaren då de ses som växande knölar i huden. De vanligaste hudtumörerna är trichoepiteliom eller pilomatrixiom. De är helt godartade förändringar härrörande från hudkörtlar men kan växa sig väldigt stora och till och med spricka upp i stora fula sår. I en del fall håller sig knölen liten och växer inte påtagligt.

Juvertumörer är liksom hudtumörer uppenbara för djurägaren då de ses som knölar/svullnader i och runt juverna. Viktigt att tänka på är att juvertumörer även kan drabba hanmarsvin.

Livmodertumörer kan ge symptom i form av blödningar från vagina, ökat bukomfång och avmagring. I de fall då marsvinet även har äggstockscystor, kan hormonproduktionen från dessa orsaka håravfall på bakre delen av kroppen.

Blodcancer (lymfosarkom) ger en generell förstoring av kroppens lymfknutor. Dessa kan dock vara svårare för djurägaren att upptäcka, då de ligger djupare i vävnaderna. Andra symtom kan vara avmagring och dålig pälskvalité.

Diagnos

Eftersom hudtumörer och juvertumörer är väl synliga behövs ingen vidare undersökning. Vill man före en eventuell operation veta vad det är för typ av knöl, kan en biopsi eller ett aspirat ge svar.

Livmodertumörer diagnostiseras vanligtvis vid en undersökning där man känner en svullnad i buken eller på röntgen. Eftersom marsvin har ett mycket omfattande tarmsystem kan det vara svårt att upptäcka mindre livmoderförstoringar på vid bukpalpation (när veterinären känner igenom buken) och röntgen. Lättare är att hitta äggstockscystor och finns dessa är misstanken om livmodertumörer mycket stor.

Vid lymfosarkom kan man misstänka sjukdomen om marsvinet har generellt förstorade lymfknutor. Säker diagnos ställs via ett blodprov och/eller en biopsi från en lymfknuta.

Behandling

Hudtumörer och juvertumörer behandlas genom operation. Har knölarna inte hunnit bli allt för stora, är chanserna goda för ett komplikationsfritt ingrepp och en god läkning. Hudtumörer är mycket sällan elakartade och cirka 70% av juvertumörerna är godartade.

Även livmodertumörer behandlas med operation. Före ett ingrepp bör man röntga lungorna för att utesluta synlig spridning (metastasering). Att ta bort äggstockar och livmoder (ovariehysterektomi) är ett mycket större ingrepp än att ta bort en hud-eller juvertumör. Prognosen är dock förhållandevis god om djuret är i god kondition för övrigt och inte hunnit bli allt för gammalt. 

Behandling saknas för lymfosarkom.

Förebyggande

Den enda tumörformen som kan förebyggas är livmodertumör. Det görs genom kastration vid unga år.

Forum Gnagare

 • Dvärghamster 1år ramlar på rygg

  Hej! Min hamster är snart 1år och ramlar oftast på rygg när hon ställer sig på bakbenen. Hon kan även ramla av från sitt hjul(tapar balansen) och lutar sig lite mer åt ena hållet när hon gör saker tex när hon tittar upp och äter sin mat. Hon är annars…

 • ögon

  hej är det nått fel om öga se ut så på marsvins unger den 3 veckor gamal se ut som kristall i ögonen

 • Trött, hängig och löst, grönaktigt bajs

  Hej! Min snart 2 åriga (2 år i september) guldhamster har blivit svullen om magen/buken, lite vinglig och hängig. Hon "sover" nästan hela tiden, och med "sover" menar jag att hon ligger ihop krypen i bädden. I går köpte jag paraffinolja till hund och katt då jag typ räknade ut…

Gå till forumet om Gnagare
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons