Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Tumör doftkörtel gerbil

Tumör doftkörtel gerbil

Inledning

Gerbiler har en väldigt stor doftkörtel på buken. Tumörbildning i denna körtel är en av de vanligaste tumörformerna på gerbiler. Vanligtvis uppstår sjukdomen på hangerbiler som är mer än 3 år gamla.

Orsak

Som med de flesta tumörsjukdomar vet man inte allt om hur sjukdomen uppstår. Det man vet är att själva tumören är androgenberoende. Androgener är ett samlingsnamn för hanliga könshormoner. Det innebär att gerbilhanar lättare får den här typen av tumör.

Symptom

Om gerbilen hanteras ofta kan man upptäcka tumören som en liten knöl på buken. I annat fall upptäcker man den när man ser blod i pälsen. Gerbiler blir ofta irriterade på saker som inte ska finnas på kroppen och vill gärna bita bort det främmande föremålet. Gör man inget åt saken kan gerbilen skada sig själv riktigt illa.

Tumören är tyvärr elakartad och kan sprida sig in i kroppen om man inte tar bort den i tid.

Diagnos

Tumören kan ses för blotta ögat men ska man veta säkert om det är den typen av carcinom som beskrivs här, måste man ta bort knölen och skicka den på vävnadsanalys.

Behandling

Tumören måste opereras bort om man vill ha en chans att få gerbilen frisk. Man kan emellertid inte veta säkert om tumören hunnit sprida sig.

Väljer man att avstå från operation, kan gerbilen få leva vidare utan åtgärd så länge den mår bra och inte biter på tumören. Så fort gerbilen börjar bita eller må dåligt på annat sätt, måste den få somna in.

Förebyggande

Tyvärr finns det ingen känd metod för att förebygga carcinom i doftkörteln på gerbiler

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons