Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Tumör doftkörtel gerbil

Tumör doftkörtel gerbil

Inledning

Gerbiler har en väldigt stor doftkörtel på buken. Tumörbildning i denna körtel är en av de vanligaste tumörformerna på gerbiler. Vanligtvis uppstår sjukdomen på hangerbiler som är mer än 3 år gamla.

Orsak

Som med de flesta tumörsjukdomar vet man inte allt om hur sjukdomen uppstår. Det man vet är att själva tumören är androgenberoende. Androgener är ett samlingsnamn för hanliga könshormoner. Det innebär att gerbilhanar lättare får den här typen av tumör.

Symptom

Om gerbilen hanteras ofta kan man upptäcka tumören som en liten knöl på buken. I annat fall upptäcker man den när man ser blod i pälsen. Gerbiler blir ofta irriterade på saker som inte ska finnas på kroppen och vill gärna bita bort det främmande föremålet. Gör man inget åt saken kan gerbilen skada sig själv riktigt illa.

Tumören är tyvärr elakartad och kan sprida sig in i kroppen om man inte tar bort den i tid.

Diagnos

Tumören kan ses för blotta ögat men ska man veta säkert om det är den typen av carcinom som beskrivs här, måste man ta bort knölen och skicka den på vävnadsanalys.

Behandling

Tumören måste opereras bort om man vill ha en chans att få gerbilen frisk. Man kan emellertid inte veta säkert om tumören hunnit sprida sig.

Väljer man att avstå från operation, kan gerbilen få leva vidare utan åtgärd så länge den mår bra och inte biter på tumören. Så fort gerbilen börjar bita eller må dåligt på annat sätt, måste den få somna in.

Förebyggande

Tyvärr finns det ingen känd metod för att förebygga carcinom i doftkörteln på gerbiler

Forum Gnagare

  • Skötselråd chinchilla

    Den lilla chinchillan (Chinchilla lanigeia) är en gnagare, nära släkt med marsvin och piggsvin. En chinchilla kan leva väldigt länge. Enstaka individer har blivit upp mot 18-20 år men den genomsnittliga livslängden ligger på 10-15 år.

  • Mag och tarmsjukdomar marsvin

    Alla former av mag-tarmsjukdomar på marsvin är akuta tillstånd. Om behandling inte sätts in på ett tidigt stadium riskerar man hastiga dödsfall.

  • Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 2376

    Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 237673581889))) Phas 24 uair a chloig ráthaithe, saoránacht, cártaí Id, ceadúnas tiomána, dioplómaí, céimeanna, teastais seirbhíse atá ar fáil. Seirbhísí víosa turasóireachta agus gnó atá ar fáil do chónaitheoirí gach 50 stát agus gach náisiúntacht ar fud an domhain. Tá…

Gå till forumet om Gnagare
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons