Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kastrering av marsvinshonor pga äggstockscystor

Denna artikel kommer handla om kastration av marsvinshonor till följd av äggstockscystor och erfarenheter kring detta. Man kan också kastrera sina honor för att man inte vill att de skall kunna bli dräktiga eller förebygga att de drabbas av äggstockscystor, operationsmetoden är densamma.

Känner du igen något av följande; Lång brunsttid? Aggressiv mot andra marsvin? Har honan tappat hår på båda sidorna av buken? Är spenarna krustiga och torra? Tjock över magen? Då kan honan vara drabbad av äggstockscystor. Många äldre marsvinshonor utvecklar cystor men alla uppvisar inte symtom och symtomen står inte i direkt samband med storleken på cystorna.

Mitt marsvin Doris uppvisade förlängd brunst och hade spenar som var krustiga. De var även kraftigt förstorade och svullna. Dock inget pälsavfall eller tjock mage. Vid veterinärbesöket kunde cystor kännas när veterinären klämde på buken och en tid för operation bokades in. En annan av mina honor, Hedvig, hade också uppvisat lång brunsttid och jag bestämde mig för att även kastrera henne för att slippa bekymmer när hon blev äldre.

Operations- och anestesimetod

Jag har förmånen att bo en timmes bilväg från Mälarens Smådjursklinik, där Marianne Tornvall jobbar. Hon är expert på exotiska djur och använder en teknik vid kastrering på marsvinshonor där man går in via två flanksnitt. Mig veterligen är hon den enda i Sverige som gör på detta sätt på marsvin. Metoden har fördelen att det är mindre risk för infektion då marsvinen inte har såret nedåt golvet/burbotten och att man slipper flytta undan tarmar och annat som vid ett snitt under buken. Dessutom sövs marsvinen med gas, där är min erfarenhet att marsvinen snabbare piggar på sig jämfört med narkos i sprutform. Välj alltid en van smådjursveterinär när du skall utföra ingrepp på dina marsvin. En allmänveterinär har i regel bristfälliga kunskaper om smågnagare, det ingår knappt i deras utbildning tyvärr. Välj någon som har stor erfarenhet av att söva marsvin och att utföra ingreppet i fråga. Marsvin är känsliga för anestesi och därför krävs goda kunskaper. Vid kastrationen tas oftast både äggstockar och livmodern bort.

Förberedelser före operation

Ett bad kvällen innan för att bli ren (inget speciellt schampoo) är det som man kan förbereda innan. OBS!! Marsvin skall absolut inte fasta inför operationen!

Operationsdagen

Mina honor är medelålders, de var 4 resp. 3,5 år när ingreppet utfördes och alltså inga ungdomar. Men de bedömdes vara i gott skick inför operationen. De lämnades på morgonen och hämtades på eftermiddagen. Veterinären ville ha kvar dem några timmar efter operation för att se att de repade sig och mådde okej. Det var två mycket trötta och inte så kaxiga tjejer med trötta ögon som mötte mig när de blev utskrivna. Då det är en timmes resa hem hade jag värmekuddar med, matade dem med Critical Care innan hemfärd och hade värmt upp bilen ordentligt.

Hona som är sövd och rakad inför operation. Här kommer det ena av två flanksnitt att läggas. Bild: Marianne Tornvall.

Gula pilen visar en frisk livmoder. Den är som ett skosnöre i tjocklek. Bild: Marianne Tornvall

Snittet försluts. Bild: Marianne Tornvall.

Eftervård

Värme, smärtlindring, stödmatning samt lugn och ro var ledorden efter operationen. De var rejält trötta samma dag och låg mest. Hedvig var så trött att jag beskrev henne som en trasa, helt slapp. En värmedyna och massa fleece i buren gjorde att de höll sig varma. Stödmatning med Critcal Care från Oxbow användes. Redan på op.kvällen åt de lite själva men inte tillräckligt. Varannan timme under kvällen och natten matades de och värmedynorna värmdes på vid behov. Det är farligt för marsvin att inte äta på flera timmar då deras mage kan stanna av vilket kan vara livshotande. Så håll noga koll på att de bajsar. Under operationen fick de smärtlindrande och de skulle fortsätta med smärtlindrande några dagar till. Ett marsvin som inte har ont mår mycket bättre! Se gärna till att du är ledig någon dag i samband med operation ifall de behöver mer stödmatning eller om något annat skulle inträffa.

De fick bo på en avskild plats, i varsin bur för att återhämta sig. Enligt råd från veterinären kunde de redan nästa dag släppas ihop dem med flocken under förutsättning att de mådde bra och åt och kissade och bajsade. Dagen efter operation var de precis som vanligt. Sugna på frukost och alerta. Så fort de kom ner i sin flockbur så började de gå omkring och tugga hö som om ingenting hänt. Risken för att något annat marsvin skall kunna förstöra operationssåret är liten. De är sydda med stygn som sitter ”inuti” huden så de syns knappt. Det är också självupplösande tråd så ingen stygntagning är aktuell. Såg för övrigt aldrig att någon flockkompis var nyfikna på såren.

Dagen efter operation. Små tunna operationssår, ca 2 cm långa. Har inte blödigt något alls, det som syns är torkat blod sedan operationen. Bild: Anna Bohm

Resultat

Ett enormt lugn har lagt sig i flocken. Ingen som brunstar i flera veckor och Doris och Hedvig är mycket lugnare och mer tillfreds. Veterinär Tornvall uppger att marsvinsägare märker stor skillnad på välbefinnandet hos marsvinet efter operationen.

Storleken på mina marsvins cystor var som ärtor respektive hasselnöt.

Alternativ till operation

Det finns hormonsprutor och hormonchip som kan ges till marsvinet för att minska symtomen på cystorna som ex. förlängd brunst. De dämpar hormonerna men är på inget sätt botande, endast lindrande. Om cystorna blivit så stora (de kan bli clementinstora) att de blivit väldigt jobbigt för marsvinet kan de tömmas via bukväggen med det är bara en temporär lösning då de fyller på sig igen. En risk med att tömma dem på detta sätt är att man kan råka punktera något annat som ex. tarm. Stora cystor kan förutom generellt obehag ge marsvinet andningssvårigheter.

På Mälarens smådjursklinik görs det nästan inte alls med motiveringen att det inte är botande men på andra håll är det mer frekvent använt. Blå Stjärnan i Göteborg, veterinär Bo Runsten använder det bland annat.

                                   

Tips på fortsatt läsning

På veterinären.nu finns en artikel om äggstockscystor hos marsvin.

På malarenssmadjur.se kan du läsa om hur Marianne Tornvall kastrerar honor.

På blastjarnan.se (avdelning smådjur/exo) finns Bo Runsten.

Tack till Marianne Tornvall för faktagranskning och bilder samt information.

Denna artikel är skriven av Anna Bohm. Tack för att du delade den med oss!

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons