Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Juvertumör råtta

Inledning

Den absolut vanligaste tumörformen på råtta är juvertumörer. Naturligt nog är det nästan bara honor som drabbas men det finns fall även på hanråttor.

Tumörerna är sällan elakartade men det kan växa mycket hastigt och bli enormt stora.

Orsak

Tyvärr vet man inte vad som orsakar juvertumörer på råttor. Det spekuleras om att ärftlighet, hormoner och utfodring kan spela roll men det finns även teorier om att sjukdomen skulle kunna vara virusorsakad.

Symptom

Honråttor har väldigt mycket juvervävnad. Den sträcker sig ända från ljumskarna fram till halsen och en bra bit upp på ryggen. Därför kan juvertumörer uppstå på nästan hela kroppen. Vanligtvis är en juvertumör en slät och väl avgränsad knöl strax under huden. Den brukar vara flyttbar mot underlaget och huden. Tumörerna kan växa otroligt snabbt. Bara på någon vecka kan knölen bli synbart större.

Om man inte operera bort juvertumören kan den växa sig lika stor som själva råttan.

Diagnos

Diagnosen är lätt att ställa vid en klinisk undersökning. Tumörerna brukar vara lätta att hitta för både djurägare och veterinär. Eftersom juvertumörer så sällan är elakartade brukar man i allmänhet inte göra någon röntgenundersökning.

Behandling

Den enda behandling som finns är att operera bort juvertumören. Även om knölen hunnit växa sig väldigt stor, brukar en juvertumör vara lätt att operera bort. Råttor tolerar dessutom narkos och operativa ingrepp mycket bra.

Det är viktigt att inte vänta med operationen eftersom tumören kan växa så snabbt.

Förebyggande

Det bästa sättet att förebygga juvertumörer är att låta kastrera honråttan innan den hunnit bli 3 månader gammal. Det sänker risken för sjukdom högst väsentligt.

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons