Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hypofystumör råtta

Inledning

Efter juvertumör är hypofystumör den vanligaste tumörformen på råtta. Hypofysen är en liten körtel i hjärnan som styr måga funktioner i kroppen, bland annat hormonproduktionen från binjurar, sköldkörtel, äggstockar/testiklar, njurfunktionen samt flera funktioner i reproduktionen. Den kan drabba båda könen men är vanligasre på honråttor.

Orsak

Som med de flesta tumörsjukdomar är orsakerna till uppkomsten av hypofystumör inte helt känd. Sannolikt finns det en ärftlig komponent men man vet även att kosten spelar en stor roll. Högkaloridieter misstänks öka risken för hypofystumör.

Symptom

Beroende på hur tumören växer kan symptomen variera men de klassiska är huvudlutning, balansrubbning, cirkelgång, trötthet, svaghet och i en del fall plötsliga dödsfall. Tumören kan producera ett hormon kallat prolaktin. Prolaktin är hormonet som stimulerar juvervävnad och flera funktioner i reproduktionen.

Diagnos

Eftersom det är svårt och mycket kostsamt att göra magnetröntgenundersökningar på så små djur som råttor diagnostiserar man vanligtvis sjukdomen via symptomen och genom att utesluta andra orsaker. Andra orsaker kan t.ex. vara Mykoplasmainfektioner som påverkar balansorganet i innerörat.

Behandling

Tyvärr finns det ingen behandling som botar sjukdomen men det kan gå att kontrollera symptomen under en period. Eftersom tumören ofta producerar prolaktin kan man begränsa effekterna av detta hormon genom att sätta råttan på prolaktinhämmare.

Förebyggande

Tumörsjukdomar är alltid svåra att förebygga men utfodring med en hälsosam och fettsnål kost anses minska risken för uppkomst av hypofystumör.

Forum Gnagare

  • Skötselråd chinchilla

    Den lilla chinchillan (Chinchilla lanigeia) är en gnagare, nära släkt med marsvin och piggsvin. En chinchilla kan leva väldigt länge. Enstaka individer har blivit upp mot 18-20 år men den genomsnittliga livslängden ligger på 10-15 år.

  • Mag och tarmsjukdomar marsvin

    Alla former av mag-tarmsjukdomar på marsvin är akuta tillstånd. Om behandling inte sätts in på ett tidigt stadium riskerar man hastiga dödsfall.

  • Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 2376

    Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 237673581889))) Phas 24 uair a chloig ráthaithe, saoránacht, cártaí Id, ceadúnas tiomána, dioplómaí, céimeanna, teastais seirbhíse atá ar fáil. Seirbhísí víosa turasóireachta agus gnó atá ar fáil do chónaitheoirí gach 50 stát agus gach náisiúntacht ar fud an domhain. Tá…

Gå till forumet om Gnagare
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons