Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Förlossningskomplikationer marsvin

Inledning

Marsvin är djur som kallas hystericomorfa. Det innebär att de har en lång dräktighet (59-72 dagar) och att de föder väldigt välutvecklade ungar. Ungarna föds med fulls pälsbeklädnad och öppna ögon, de springer omkring själva inom några timmar efter födseln och de börjar äta fast föda redan efter någon vecka

Tyvärr är marsvin ett av de sällskapsdjur som har allra mest problem med förlossningskomplikationer (dystoki).

Sista veckan i dräktigheten produceras ett hormon (relaxin) som gör att bäckenfogarna öppnar sig och inom en vecka ska ungarna födas. En normal förlossning brukar ta cirka 30 minuter, ungarna kommer med ungefär 5 minuters intervall.

Orsak

En av de vanligaste orsakerna till att något går snett i samband med förlossningen anses vara att marsvinet får sin första kull för sent i livet. Om marsvinet får sin första kull efter 7-8 månaders ålder är det risk att bäckenet hunnit sluta sig i ett smalt läge och svarar då inte lika bra på relaxinfrisättningen som ska öppna upp förlossningskanalen.

Andra vanliga orsaker är övervikt, för stora foster, för många foster, stress eller värksvaghet.

Symptom

Om man har tur och är närvarande när marsvinet får sina värkar, upptäcker man snart att något är på tok när inga ungar kommer inom en halvtimme. Tyvärr är det lätt att missa värkarbetet och då kan det hinna gå lång tid innan marsvinet visar tecken på att må dåligt. De symptom man då kan se är att marsvinet slutar äta och sitter uppburrat.

Andra symptom att hålla utkik efter är blodiga eller variga flytningar.

Diagnos

Diagnos ställs med hjälp av sjukdomshistorien, symptom, röntgen och ultraljud. Om man utför ett ultraljud, kan man se om ungarna fortfarande är vid liv.

Behandling

Om komplikationerna upptäcks på ett tidigt stadium finns det chans att rädda både moder och ungar. Tyvärr är detta sällan fallet. När marsvinsägaren upptäcker att något är på tok, har sjukdomsförloppet ofta hunnit gå väldigt långt och prognosen är mycket dålig.

De behandlingar man har att tillgå är medicinsk behandling (värkstimulerande) eller kejsarsnitt. Värkstimulerande ska endast ges när anledningen till förlossningskomplikationen endast är värksvaghet. Bäckeningången måste vara öppen och fosterna får inte blockera förlossningskanalen. Om ett foster fastnat måste man försöka dra ut detta innan värkförstärkande ges.

Prognosen för överlevnad vid kejsarsnitt är tyvärr mycket liten, framför allt för modern. Ingreppet görs i första hand för att rädda ungarna. Om ungarna överlever och modern avlider, är fördelen att ungarna har goda chanser att klara sig med flaskuppfödning. I och med att de föds så ”färdiga” och så tidigt börjar äta fast föda, är chanserna goda att de utvecklas helt normalt.

Om en marsvinshona överlever en förlossningskomplikation bör man inte avla på henne igen.

Förebyggande

Den bästa förebyggande åtgärden är att para en marsvinshona för första gången före 5 månaders ålder. Under dräktigheten är det viktigt att inte göda henne och att undvika stress av alla former.

Man bör inte avla på marsvin med besvärliga förlossningar.

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons