Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Äggstockscystor marsvin

Inledning

En mycket vanlig sjukdom i reproduktionsorganen på marsvin är äggstockscystor. Ca 75% av okasterade marsvinshonor mellan 18 månader och 6 år har cystiska förändringar på äggstockarna. Många marsvinsägare är omedvetna om tillstådet dels för att sjukdomen kan förlöpa till synes symptomfritt men även för att ägarna inte vet vilka symptom de ska hålla utkik efter.

I många fall hittas livmodertumörer på marsvin med äggstockscystor.

Orsak

Tyvärr är orsaken till bildning av äggstockscystor okänd. Det finns teorier om att det kan bero på att sällskapsmarsvin inte får ägglossning lika ofta som avelsmarsvin men även genetiska faktorer kan vara inblandade.

Symptom

Sjukdomen kan löpa helt symptomfritt men oftast ses ökat bukomfång, symmetriskt pälsavfall på sidorna av kroppen, torra och krustiga spenar, beteendeförändringar i form av brunstsymptom och skendräktigheter. Marsvin med cystor bara på en sida har nedsatt fertilitet och om båda sidorna drabbats är marsvinshonan vanligtvis steril. Om cystorna blivit väldigt stora kan det även leda till avmagring (bortsett från den stora magen), trötthet och tung andning.

Cystorna kan bli lika stora som en clementin och har marsvinet så stora äggstockscystor på båda sidorna är det inte svårt att tänka sig att det är jobbigt för marsvinet.

Diagnos

Diagnosen ställs i första hand med ledning av symptomen och den kliniska undersökningen. Marsvin är lätta att bukpalpera (känna på organen i buken) och om cystorna hunnit bli stora är de lätta att hitta. Om man är osäker kan en röntgen- eller ultraljudsundersökning vara till hjälp.

Behandling

Den enda behandling som “botar” sjukdomen är att operera bort äggstockarna. Man bör då även ta bort livmodern för att utesluta risken att det hunnit bildas tumörceller. Bäst är självfallet om operationen görs innan marsvinet hunnit bli så gammalt och innan cystorna hunnit bli alltför stora.

Om man av olika skäl inte vill operera, kan man prova hormonbehandling och att tömma cystorna via bukväggen. Dessa behandlingar tar inte bort grundproblemet utan dämpar symptomen tillfälligt. Behandlingen måste med andra ord upprepas ett flertal gånger.

Förebyggande

Om en marsvinshona kastreras som ung slipper man den här sjukdomen.

Forum Gnagare

  • Skötselråd chinchilla

    Den lilla chinchillan (Chinchilla lanigeia) är en gnagare, nära släkt med marsvin och piggsvin. En chinchilla kan leva väldigt länge. Enstaka individer har blivit upp mot 18-20 år men den genomsnittliga livslängden ligger på 10-15 år.

  • Mag och tarmsjukdomar marsvin

    Alla former av mag-tarmsjukdomar på marsvin är akuta tillstånd. Om behandling inte sätts in på ett tidigt stadium riskerar man hastiga dödsfall.

  • Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 2376

    Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 237673581889))) Phas 24 uair a chloig ráthaithe, saoránacht, cártaí Id, ceadúnas tiomána, dioplómaí, céimeanna, teastais seirbhíse atá ar fáil. Seirbhísí víosa turasóireachta agus gnó atá ar fáil do chónaitheoirí gach 50 stát agus gach náisiúntacht ar fud an domhain. Tá…

Gå till forumet om Gnagare
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons