Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Tandsjukdomar marsvin

Inledning

En av de vanligare orsakerna till veterinärbesök med marsvin, är tandproblem. För att förstå hur tandproblemet uppstår måste man veta lite om hur ett marsvin fungerar när det äter och tuggar.

Marsvin är gräsätare och skapta att tugga och mala sönder stora mängder sega grässtrån, blad och annan markvegetation. Deras tänder är utformade att knipsa av och mala sönder den svårtuggade födan. Deras tänder växer hela livet eftersom slitaget blir enormt när de äter en korrekt kost. Framtänderna är vassa och långa, framför allt i underkäken.

Kindtänderna, fyra stycken i vardera underkäke och överkäke, ska mala sönder födan med en tuggrörelse som till stor del ska vara horisontell. Ett marsvin ska alltså inte bara tugga ”upp och ner” som vi människor gör, utan även mycket i sidled. Underkäken är smalare än överkäken, vilket gör att tuggytorna inte överlappar varandra fullständigt Det innebär att ett marsvin som enbart tuggar vertikalt sliter inte på hela tuggytan utan bara på ungefär hälften.

Orsak

Orsakerna till problemen är nästan alltid förvärvade. Medfödda bettfel är mycket ovanliga

Förvärvade tandproblem orsakas av utfodring med en allt för lättuggad kost som inte sliter tandytorna tillräckligt och på rätt sätt. Morötter, gnagarblandning, pellets, sädesslag, tomater, gurka, frukt, bröd och annat som numera är ”standardfoder” till marsvin är alldeles för lättuggat och stimulerar inte tuggningen i sidled. Endast den naturliga kosten (hö, gräs, ogräs, bladgrönt, mm) ger en tillräcklig och korrekt tuggning. Som nämnts ovan ska ett marsvin inte bara tugga vertikalt utan även horisontellt för att hela tuggytan på tanden ska slitas. Tuggar marsvinet bara horisontellt utsätts inte tuggytan ut mot kinden i överkäken och tuggytan in mot tungan i underkäken för slitage. Det leder till bildning av utväxter och vassa tandnabbar. Nabbarna i underkäken växer ofta över tungan som en brygga och hindrar marsvinet från att röra tungan och svälja normalt. Nabbar på utsidan i överkäken har en tendens att växa ut i kinden och orsaka fula sår.

I allvarliga fall kan tandköttet och tänderna vara så skadade att infektion uppstår i tandrötterna. Besvärliga bölder kan då bildas i käkbenet. Dessa bölder är mycket svårbehandlade inte bara för att de nästan alltid återkommer men framför allt för att marsvin tål själva behandlingen dåligt.

Om tandproblemen pågått en tid kommer trycket från de förvuxna tandkronorna dessutom att leda till negativa förändringar på tandrötterna/tandanlagen. Även tandrötterna och anlagen kommer att växa och bli krökta. Dessa förändringar är bestående.

Symptom

Det första symptomet att något är på tok med tänderna, brukar vara att marsvinet sorterar bort den mest svårtuggade maten. Hö och gräs lämnas först, därefter pellets, morötter och annat hårt. Har det hunnit gå riktigt långt, vill marsvinet bara äta gurka och banan eller så har det slutat äta helt. Den typiska bilden är att marsvinet hungrigt hoppar fram till maten men ger upp när det inser att det inte går att tugga.

En del marsvin är dessutom så såriga i munnen att de dreglar och är blöta i mungipor och under hakan. Tittar man noga på dem kan man även se att de tuggar annorlunda eftersom de helt enkelt försöker hitta ett sätt att sönderdela födan utan att det gör så ont.

Vanligt är också att framtänderna blir snedslitna till följd av det avvikande tuggsättet.

Om djurägaren inte är så observant kan ett marsvin vara tvunget att leva så länge med tandfel att det magrar av när det inte förmår att få i sig den mängd energi det behöver

Om marsvinet tillåts utesluta hö och annat fiberrikt ur kosten en längre tid, kan detta sekundärt leda till mag-tarmsjukdomar. Läs mer om dessa sjukdomar under den rubriken.

Diagnos

Diagnos ställs med hjälp av en yttre allmänundersökning, röntgen och muninspektion i narkos.

Behandling

När ett marsvin har för långa tänder eller vassa nabbar som orsakar sår måste man söva djuret och slipa tänderna.

Tyvärr är det bara tandkronorna som kan slipas ned till normal längd. Är tandanlagen och tandfästena förvuxna finns det inget att göra. Dessa bestående förändringar gör att det kan behövas upprepade tandslipningar i framtiden för att marsvinet ska kunna äta normalt.

Ju tidigare man upptäcker problemet och ju noggrannare man i framtiden är med kosten, desto bättre är prognosen. Har man otur kan det vara dags att slipa tänderna igen efter endast en månad men ibland kan det räcka med 1-2 gånger per år. När det handlar om mycket täta sövningar bör man överväga att låta marsvinet somna in eftersom det är plågsamt att ständigt behöva åka till veterinären och bli sövd.

Förebyggande

Som säkert alla förstått, är den allra bästa förebyggande åtgärden att från början utfodra sitt marsvin korrekt så att tänderna slits normalt.

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons