Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Mag och tarmsjukdomar marsvin

Inledning

Marsvin och kaniner har mag-tarmsystem som är likartade. De är grovfoderätare, det vill säga de kan med hjälp av bakterierna i blindtarmen, smälta cellulosa. De har relativt liten magsäck men tarmsystemet är desto större, framför allt blindtarmen.

Marsvin är koprofager, det vill säga de äter sin egen avföring. Man vet ännu inte allt om funktionen av beteende, men de hindras från att göra det, kommer de att tappa i vikt och äta mindre fibrer.

Hela systemet är uppbyggt för att smälta en fiberrik, fettfattig och kalorisnål diet. Utfodras marsvinet med denna typ av kost, kommer slemhinnan i tarmen att bilda många veck och utskott som är viktiga för att bearbetar födan och peristaltiken (frammatningen av födan i tarmen) kommer att stimuleras positivt.

Liksom kaniner har marsvin en mycket stark övre magmun (cardia) och de saknar förmåga att kräkas. De har också en mycket känslig bakterieflora i tarmen som gör dem känsliga för de flesta typer av antibiotika

De vanligaste rubbningarna i mag-tarmsystemet på ett marsvin är diarré, trumsjuka (gasbildning) och upphörd mag-tarmmotorik (magatoni eller ileus).

Orsak

Vanliga orsaker till problem med mag-tarmkanalen på marsvin är utfodring med en allt för fiberfattig, kost, stress, medicinering med felaktigt antibiotika samt överväxt av bakterier i tarmen. Smitta av coccidier eller sjukdomsframkallande bakterier kan också vara en orsak till diarré.

En tänkbar underliggande orsak är att marsvinet drabbats av tandfel. I så fall har marsvinet helt enkelt svårt att äta och få i sig tillräckligt med föda och fibrer för att hålla igång motoriken.

Symptom

Vid diarré är symptomen uppenbara; avföringen är mycket lös och kan lukta illa. Marsvinet brukar dessutom må ganska dåligt och aptiten kan vara sämre.

Vid trumsjuka och/eller upphörd mag-tarmmotorik brukar det första tecknet vara att marsvinet slutar äta och bajsa. Det kan dessutom vara uppburrat och inaktivt. En del djurägare kan höra att det kurrar i magen och buken kan vara spänd.

Diagnos

Diagnos ställs i första hand med hjälp av sjukdomshistorien, symptomen och den kliniska undersökningen. Vid diarré kan man behöva ta ett träckprov och vid trumsjuka eller upphörd mag-tarmmotorik kan det vara av värde att göra en röntgenundersökning.

Behandling

Alla former av mag-tarmrubbningar är mycket akuta tillstånd! Har man otur kan marsvinet avlida inom några timmar efter att symptomen visat sig.

Diarré behandlas i första hand med intensiv droppbehandling, tvångsmatning och allmänt understödjande. Om orsaken till diarré är coccidier eller överväxt av bakterier måste dessutom antibiotika sättas in. Om orsaken är felaktig antibiotikagiva, är det viktigt att tillföra nya bakterier via probiotika (nyttiga tarmbakterier).

Vid upphörd mag-tarmmotorik och trumsjuka, måste mediciner sättas in för att få igång systemet och för att dämpa gasbildningen. Det är dessutom mycket viktigt att tvångsmata marsvinet.

Om underliggande orsaker till oförmåga att äta finns, till exempel tandfel, måste dessa korrigeras så fort marsvinet stabiliserats och mår bättre.

Förebyggande

Bästa sättet att förebygga mag-tarmsjukdomar är att utfodra marsvinen korrekt och undvika stress. Läs mer om utfodring under rubriken Bra att veta där “skötselråd” finns.

Det är också viktigt att en marsvinskunnig veterinär sätter in rätt typ av antibiotika vid bakterieinfektioner.

 1. Marohl # Marohl Skrev

  Missbildning i kärl i levern kan finnas hos marsvin har jag hört. Detta kan då leda till leversvikt. Har hört att det förekommer hos hund men även gnagare. Är det vanligt med detta hos marsvin ?

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons