Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Leverförfettning marsvin

Inledning

Eftersom det är så vanligt att marsvin utfodras felaktigt, är det också vanligt med övervikt och leverförfettning. Många marsvinsägare tänker inte på att överskottsfett inte bara samlas på ”utsidan” utan att även invärtes organ lagrar fett.

Orsak

Leverförfettning är en följd av överutfodring med för energirik mat. När fettcellerna blir allt för många kommer de att tränga undan levercellerna och levern kan inte göra sitt jobb. Det kan leda till att marsvinet förlorar aptiten och svälten gör att en hastig nedbrytningsprocess sätts igång i kroppen. Det sätter igång en ond cirkel som gör marsvinet allt sjukare och tillståndet kan förvärras hastigt.

Ibland kan svälten vara av annan orsak men processen i kroppen blir densamma.

Stress är ytterligare en faktor som bidrar till sjukdomsförloppet.

Symptom

Symptomen är ett marsvin som helt plötsligt slutar äta. De brukar även vara allmänpåverkade och inte speciellt intresserade av mat. De kan salivera och lukta acetonaktigt från munnen. Den upphörda aptiten kan sekundärt leda till att mag-tarmmotoriken upphör och då kommer avföring inte att passera.

Sjukdomen kan gå hastigt och leda till dödsfall inom några få dagar om aggressiv behandling inte sätts in omedelbart.

Diagnos

Diagnos ställs i första hand med ledning av sjukdomshistorien och den kliniska undersökningen. Ibland kan man även ha hjälp av ett blodprov.

Behandling

Det kan låta bakvänt men det är mycket viktigt att snarast få i marsvinet föda och vätska via tvångsmatning och dropp. Kan man fånga upp sjukdomen i ett tidigt läge och man kan få igång marsvinet att äta inom några dagar, kan den nedbrytande processen vändas.

Tyvärr är det svårt att hinna sätta in aggressiv behandling i tid och prognosen för ett tillfrisknande är reserverad.

Förebyggande

Det är inte svårt att räkna ut att den bästa förebyggande åtgärden är att inte överutfodra marsvinet och låta det bli överviktigt. Läs om utfodring under Värt att veta där “skötselråd” finns.

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons