Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Urinvägsinfektion marsvin

Inledning

Urinvägsinfektioner är en mycket vanlig sjukdom på marsvin, framför allt på honor som är äldre än två år. Trots adekvat behandling är det vanligt med återfall och att besvären blir kroniska.

Obehandlade urinvägsinfektioner kan leda till spridning av bakterier till njurarna vilket kan ge allvarliga komplikationer.

Orsak

En urinvägsinfektion orsakas av bakterier som via urinröret vandrar upp i urinblåsan, får fäste och förökar sig där. Normalt sett är miljön i blåsan steril. I sällsynta fall kan bakterier komma till blåsan via blodet från andra ställen i kroppen. Det är vanligt att bakterierna kommer från avföring som fastnat i pälsen runt analöppningen och urinrörsmynningen. På honor kan bakterierna dessutom komma från livmodern eller vaginan. Bakterierna kan också komma från miljön om hygienen i buren är bristfällig. Vissa förändringar i blåsan gör det lättare för bakterier att ta sig upp och trivas där. Några exempel är urinsten, polyper i blåsväggen, generellt förändrad slemhinna i blåsväggen, dålig genomsköljning i blåsan och onormalt pH i urinen. Om marsvinet är dåligt på att dricka spolas bakterier inte lika lätt ut, utan hinner föröka sig i blåsan. Naturligtvis drabbas marsvinet dessutom lättare om det av olika anledningar har ett nedsatt immunförsvar.

Symptom

Symptomen är typiska; marsvinet småskvätter, ”kissar på sig”, kissar på fel ställe samt smärtar vid urinering. De brukar då pipa till när de kissar. Urinen kan vara blodblandad och/eller lukta illa. En del marsvin dricker mer när de har urinvägsinfektion.

Det är sällsynt att marsvinet är allmänpåverkat av en okomplicerad urinvägsinfektion men har njurarna blivit inblandade kan det orsaka trötthet och avmagring.

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av symptomen, den allmän kliniska undersökningen och bakterieodling från urinen.

Eftersom urinsten också är en väldigt vanlig sjukdom på marsvin och ger liknande symptom, är det bra att röntga och/eller ultraljuda blåsan för att utesluta urinsten. Kroniska och upprepade urinvägsinfektioner är många gånger orsaken till urinstensbildning.

När man tar ett urinprov för att odla på bakterier ska man helst ta provet direkt från urinblåsan via cystocentes (när en kanyl förs direkt in i blåsan genom bukväggen). Nackdelen med detta förfarande är att djuret måste sederas eller sövas. Man får dock ett prov som är helt fritt från föroreningsbakterier. Föroreningsbakterier kan man aldrig kan undvika vid ett vanligt urinprov (spontankastat).

Ett snabbt och effektivt sätt att testa om det är blod i urinen, är att stoppa en så kallad urinsticka i urinen. På urinstickan finns små filterpapper som ändrar färg utifrån vilka ämnen som finns i urinen. Man ser snabbt och tydligt om det finns blod i urinen.

Om man misstänker inblandning av njurarna i sjukdomsförloppet, är det bra att även ta ett allmänt blodprov för att titta på bland annat njurvärdena och blodkropparna.

Behandling

En okomplicerad urinvägsinfektion behandlas med antibiotika, helst efter resistensbestämning från en bakterieodling. Viktigt att tänka på i det här fallet är att marsvin inte tål alla typer av antibiotika. Fel sort kan till och med vara dödlig.

Om underliggande faktorer finns, måste dessa naturligtvis också rättas till. Om marsvinet har urinsten måste denna opereras bort, om miljön och hygienen är bristfällig måste detta rättas till och så vidare.

Vid eventuella njurskador kan behandlingen vara svårare och prognosen är sämre. Förloppet måste följas upp med nya blodprovstagningar.

Förebyggande

Eftersom man inte vet varför urinvägsinfektioner är så vanliga på marsvin är de svåra att förebygga. Det man kan göra är att sköta marsvinet rätt och städa i buren ofta. Man bör också se till att marsvinet dricker ordentligt. Man måste vara uppmärksam på att en del marsvin dricker sämre när man blandar C-vitaminet i dricksvattnet.

Vad gäller honmarsvin är det också bra att kastrera för att undvika livmoderinfektioner som kan sprida sig till urinblåsan.

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons