Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Parasitsjukdomar marsvin

Inledning

Utvärtes parasiter är vanligare än invärtes parasiter på marsvin. Det finns ingen anledning att rutinmässigt avmaska marsvin eftersom ”mask i magen” är så ovanligt.

Orsak

Det är vanligast med olika typer av skabb på marsvin men även lusinfektioner kan förekomma. Den vanligaste formen av skabb kallas Sellnick och orsakas av Trixacarus caviae. Den andra typen av skabb kallas Static (Chirodiscoides caviae) och ger inte alls lika grava symptom. De typer av löss som angriper marsvin kallas Gliricola porcelli och Gyropus ovalis.

Om marsvin får någon form av invärtes parasit är det vanligtvis coccidier det handlar om. Det är ingen mask utan en encellig organism.

Symptom

Symptomen på utvärtes parasiter är de klassiska; klåda, pälsavfall och sår/krustor i huden. Värst symptom brukar Trixacarusinfektion ge. Klådan kan bli så kraftig att marsvinet biter upp stora sår i huden och får epilepsiliknande anfall. De är mycket känsliga för beröring och tappar vanligtvis i vikt.

Diagnos

Diagnosen ställer man med hjälp av symptomen samt mikroskopisk undersökning från hudskrap och pälsstrå. Ibland kan löss och gnetter (lusägg) ses för blotta ögat

Vid misstanke om coccidios kan man göra en parasitologisk undersökning av avföringen.

Behandling

De utvärtes parasiterna behandlas framgångsrikt med olika antiparasitära preparat. Det finns både så kallade spot-on preparat som ägaren utför själv och injektionsbehandling som utförs av veterinär.

Förebyggande

Man förebygger parasiter genom att hålla rent och fräscht hos sina djur, undvika stress samt sköta och utfodra korrekt. Det är bra att ha nyinköpta djur i karantän innan de sätta in till sina nya burkompisar.

Forum Gnagare

  • Skötselråd chinchilla

    Den lilla chinchillan (Chinchilla lanigeia) är en gnagare, nära släkt med marsvin och piggsvin. En chinchilla kan leva väldigt länge. Enstaka individer har blivit upp mot 18-20 år men den genomsnittliga livslängden ligger på 10-15 år.

  • Mag och tarmsjukdomar marsvin

    Alla former av mag-tarmsjukdomar på marsvin är akuta tillstånd. Om behandling inte sätts in på ett tidigt stadium riskerar man hastiga dödsfall.

  • Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 2376

    Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 237673581889))) Phas 24 uair a chloig ráthaithe, saoránacht, cártaí Id, ceadúnas tiomána, dioplómaí, céimeanna, teastais seirbhíse atá ar fáil. Seirbhísí víosa turasóireachta agus gnó atá ar fáil do chónaitheoirí gach 50 stát agus gach náisiúntacht ar fud an domhain. Tá…

Gå till forumet om Gnagare
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons