Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Parasitsjukdomar marsvin

Inledning

Utvärtes parasiter är vanligare än invärtes parasiter på marsvin. Det finns ingen anledning att rutinmässigt avmaska marsvin eftersom ”mask i magen” är så ovanligt.

Orsak

Det är vanligast med olika typer av skabb på marsvin men även lusinfektioner kan förekomma. Den vanligaste formen av skabb kallas Sellnick och orsakas av Trixacarus caviae. Den andra typen av skabb kallas Static (Chirodiscoides caviae) och ger inte alls lika grava symptom. De typer av löss som angriper marsvin kallas Gliricola porcelli och Gyropus ovalis.

Om marsvin får någon form av invärtes parasit är det vanligtvis coccidier det handlar om. Det är ingen mask utan en encellig organism.

Symptom

Symptomen på utvärtes parasiter är de klassiska; klåda, pälsavfall och sår/krustor i huden. Värst symptom brukar Trixacarusinfektion ge. Klådan kan bli så kraftig att marsvinet biter upp stora sår i huden och får epilepsiliknande anfall. De är mycket känsliga för beröring och tappar vanligtvis i vikt.

Diagnos

Diagnosen ställer man med hjälp av symptomen samt mikroskopisk undersökning från hudskrap och pälsstrå. Ibland kan löss och gnetter (lusägg) ses för blotta ögat

Vid misstanke om coccidios kan man göra en parasitologisk undersökning av avföringen.

Behandling

De utvärtes parasiterna behandlas framgångsrikt med olika antiparasitära preparat. Det finns både så kallade spot-on preparat som ägaren utför själv och injektionsbehandling som utförs av veterinär.

Förebyggande

Man förebygger parasiter genom att hålla rent och fräscht hos sina djur, undvika stress samt sköta och utfodra korrekt. Det är bra att ha nyinköpta djur i karantän innan de sätta in till sina nya burkompisar.

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons