Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet alla dagar 09-24
 • ✓ Kostnadsfritt med djurförsäkring
 • ✓ 98,5% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Parasitsjukdomar marsvin

Inledning

Utvärtes parasiter är vanligare än invärtes parasiter på marsvin. Det finns ingen anledning att rutinmässigt avmaska marsvin eftersom ”mask i magen” är så ovanligt.

Orsak

Det är vanligast med olika typer av skabb på marsvin men även lusinfektioner kan förekomma. Den vanligaste formen av skabb kallas Sellnick och orsakas av Trixacarus caviae. Den andra typen av skabb kallas Static (Chirodiscoides caviae) och ger inte alls lika grava symptom. De typer av löss som angriper marsvin kallas Gliricola porcelli och Gyropus ovalis.

Om marsvin får någon form av invärtes parasit är det vanligtvis coccidier det handlar om. Det är ingen mask utan en encellig organism.

Symptom

Symptomen på utvärtes parasiter är de klassiska; klåda, pälsavfall och sår/krustor i huden. Värst symptom brukar Trixacarusinfektion ge. Klådan kan bli så kraftig att marsvinet biter upp stora sår i huden och får epilepsiliknande anfall. De är mycket känsliga för beröring och tappar vanligtvis i vikt.

Diagnos

Diagnosen ställer man med hjälp av symptomen samt mikroskopisk undersökning från hudskrap och pälsstrå. Ibland kan löss och gnetter (lusägg) ses för blotta ögat

Vid misstanke om coccidios kan man göra en parasitologisk undersökning av avföringen.

Behandling

De utvärtes parasiterna behandlas framgångsrikt med olika antiparasitära preparat. Det finns både så kallade spot-on preparat som ägaren utför själv och injektionsbehandling som utförs av veterinär.

Förebyggande

Man förebygger parasiter genom att hålla rent och fräscht hos sina djur, undvika stress samt sköta och utfodra korrekt. Det är bra att ha nyinköpta djur i karantän innan de sätta in till sina nya burkompisar.

Forum Gnagare

 • Dvärghamster 1år ramlar på rygg

  Hej! Min hamster är snart 1år och ramlar oftast på rygg när hon ställer sig på bakbenen. Hon kan även ramla av från sitt hjul(tapar balansen) och lutar sig lite mer åt ena hållet när hon gör saker tex när hon tittar upp och äter sin mat. Hon är annars…

 • ögon

  hej är det nått fel om öga se ut så på marsvins unger den 3 veckor gamal se ut som kristall i ögonen

 • Trött, hängig och löst, grönaktigt bajs

  Hej! Min snart 2 åriga (2 år i september) guldhamster har blivit svullen om magen/buken, lite vinglig och hängig. Hon "sover" nästan hela tiden, och med "sover" menar jag att hon ligger ihop krypen i bädden. I går köpte jag paraffinolja till hund och katt då jag typ räknade ut…

Gå till forumet om Gnagare
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons