Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Mykoplasmainfektion råtta

Inledning

Luftvägsinfektioner är mycket vanligt på råtta, så vanligt att det finns djurägare som tror att en råtta är “pratig” när den rosslar från luftvägarna. Sjukdomen är väldigt svårbehandlad till följd av att många olika infektionsagens (både virus och bakterier) är involverade och flera underliggande faktorer kan påverka.

Orsak

Bakterien som nästan alltid är involverad vid lunginflammtioner, luftvägsinfektioner och andra infektioner, kallas Mykoplasma pulmonis. Mykoplasman lever och utvecklas nästan alltid i kombination med andra bakterier som streptokocker och corynebakterier samt virus som parainfluensavirus, paramyxovirus och hantavirus. Sjukdomskomplexet kallas CRD (chronic respiratory disease). Övervikt, A- och E-vitaminbrist samt dålig hygien i buren predisponerar för sjukdomen att utvecklas.

Symptom

Symptomen kan variera eftersom bakterien kan härja i flera olika organ i kroppen. Vanligast är dock infektion i luftvägarna. Symptomen kan då vara nysningar, snuva, tung andning, rosslig andning, ruggig päls, viktnedgång och rödaktigt missfärgat tårflöde (det ser ut som att råttan blöder från ögonen men i själva verket är det ett rödfärgat pigment kallat porfyrin som utsöndras vid sjukdom och stress). Andra symptom kan vara huvudlutning, balansrubbning och flytning från vulvan.

Diagnos

Eftersom det kan vara svårt att ta prover från luftvägarna samt att ta blodprov på en råtta, blir diagnosen många gånger gjord på symptom och antagande. Det finns blodprov som kan påvisa antikroppar (kroppens försvarsceller) mot Mykoplasma men eftersom svaren kan vara svårtolkade är det inte så ofta man tar provet. I svåra fall kan röntgen ge en uppfattning om hur illa det är ställt med lungorna.

Behandling

Eftersom sjukdomen är så komplex och så många faktorer är involverade, är sjukdomen svårbehandlad. Behandingen avser i första hand att lindra och dämpa symptomen samt att skjuta upp sjukdomsförloppet. Vanligtvis behandlar man med två antibiotika samtidigt för att få bästa effekt mot de samverkande bakterierna.  Tyvärr finns det ingen behandling mot virusinfektionerna som så ofta ligger i botten men man brukar kunna få en rejäl förbättring med en kombinerad antibiotikaregim.

Har råttan väldigt jobbigt att andas, om den är avmagrad, uttorkad eller allmänt dålig kompletterar man med understödjande behandling i form av syrgas, dropp, näringslösning med mera.

Ju tidigare man behandlar desto större är chanserna för ett gott resultat. Man ska därför söka veterinärhjälp redan när råttan börja nysa mer än den normalt brukar.

Förebyggande

Eftersom infektionsämnena är så vanliga på råtta är det svårt att undvika exponering för smitta. Det bästa man kan göra är att hålla råttan så frisk och välskött som möjligt. Undvik övervikt, utfodra med en högkvalitativ kost, var mycket noga med hygienen i buren, se till att luftkvalitén är god samt undvik överbeläggning och stress.

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons