Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Sköldkörtelsjukdom marsvin

Inledning

Problem med sköldkörteln är en sjukdom som uppmärksammas allt mer på marsvin. Många fall går sannolikt odiagnostiserade på grund av att marsvinsägarna inte vet hur symptomen ska tolkas och för att många veterinärer inte känner till sjukdomen på marsvin. Den vanligaste sjukdomstypen är överfunktion i sköldkörteln (hypertyreos), det vill säga att det bildas för mycket sköldkörtelhormoner.

Orsak

Den vanligaste orsaken till hypertyreos är tumörsjukdom. Tumören är sällan spridningsbenägen utan brukar hålla sig i sköldkörteln. Den har dock en tendens att bli cystvandlad (en cysta är en vätskefylld hålighet) så tumören kan bli ganska stor.

Symptom

Symptomen kommer smygande. Eftersom sköldkörteln producerar allt mer ämnesomsättningshormoner, kommer det att bli allt svårare för marsvinet att hålla vikten. Man ser med andra ord ett marsvin som äter utmärkt och kanske men än vanligt men trots detta tappar i vikt. marsvinet kan även tappa päls och få ökad törst. Om tumören i sköldkörteln blivit cystvandlad eller väldigt stor, kan den kännas som en rund knöl under hakan. Rent allmänt brukar man uppleva marsvinet som piggt och väldigt aktivt.

Diagnos

Man kan ta ett blodprov och mäta mängden sköldkörtelhormomer i blodet. Det ger snabbt en diagnos. Leder behandligen till operation, kan man konfirmera diagnosen genom att skicka knölen på vävnadsanalys (se nedan).

Behandling

Om sköldkörteln inte är förstorad börjar man i allmänhet med cellgifter (tabletter) som angriper sköldkörteln. Hittar man rätt dos kan cellgifterna minska antalet hormonproducerande celler så att produktionen blir normal. Vanligtvis måste man behandla med dessa cellgifter resten av livet. Man måste regelbudet ta blodprovet för att kontrollera hormonnivåerna och justera dosen medicin.

Om sköldkörteln är cystvandlad eller så stor att den går att känna, kan man operera bort den. Då behöver man vanligtvis inte behandla mer med cellgifter. Man vill gärna skicka knölen på analys efter operationen för att vara säker på att man ställt rätt diagnos och för att få mer information om cellförändringarna i den sjuka sköldkörteln.

Förebyggande

Tyvärr finns det inget sätt att förebygga hypertyreos.

Forum Gnagare

  • Skötselråd chinchilla

    Den lilla chinchillan (Chinchilla lanigeia) är en gnagare, nära släkt med marsvin och piggsvin. En chinchilla kan leva väldigt länge. Enstaka individer har blivit upp mot 18-20 år men den genomsnittliga livslängden ligger på 10-15 år.

  • Mag och tarmsjukdomar marsvin

    Alla former av mag-tarmsjukdomar på marsvin är akuta tillstånd. Om behandling inte sätts in på ett tidigt stadium riskerar man hastiga dödsfall.

  • Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 2376

    Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 237673581889))) Phas 24 uair a chloig ráthaithe, saoránacht, cártaí Id, ceadúnas tiomána, dioplómaí, céimeanna, teastais seirbhíse atá ar fáil. Seirbhísí víosa turasóireachta agus gnó atá ar fáil do chónaitheoirí gach 50 stát agus gach náisiúntacht ar fud an domhain. Tá…

Gå till forumet om Gnagare
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons