Inledning
Problem med sköldkörteln är en sjukdom som uppmärksammas allt mer på marsvin. Många fall går sannolikt odiagnostiserade på grund av att marsvinsägarna inte vet hur symptomen ska tolkas och för att många veterinärer inte känner till sjukdomen på marsvin. Den vanligaste sjukdomstypen är överfunktion i sköldkörteln (hypertyreos), det vill säga att det bildas för mycket sköldkörtelhormoner.
Orsak
Den vanligaste orsaken till hypertyreos är tumörsjukdom. Tumören är sällan spridningsbenägen utan brukar hålla sig i sköldkörteln. Den har dock en tendens att bli cystvandlad (en cysta är en vätskefylld hålighet) så tumören kan bli ganska stor.
Symptom
Symptomen kommer smygande. Eftersom sköldkörteln producerar allt mer ämnesomsättningshormoner, kommer det att bli allt svårare för marsvinet att hålla vikten. Man ser med andra ord ett marsvin som äter utmärkt och kanske men än vanligt men trots detta tappar i vikt. marsvinet kan även tappa päls och få ökad törst. Om tumören i sköldkörteln blivit cystvandlad eller väldigt stor, kan den kännas som en rund knöl under hakan. Rent allmänt brukar man uppleva marsvinet som piggt och väldigt aktivt.
Diagnos
Man kan ta ett blodprov och mäta mängden sköldkörtelhormomer i blodet. Det ger snabbt en diagnos. Leder behandligen till operation, kan man konfirmera diagnosen genom att skicka knölen på vävnadsanalys (se nedan).
Behandling
Om sköldkörteln inte är förstorad börjar man i allmänhet med cellgifter (tabletter) som angriper sköldkörteln. Hittar man rätt dos kan cellgifterna minska antalet hormonproducerande celler så att produktionen blir normal. Vanligtvis måste man behandla med dessa cellgifter resten av livet. Man måste regelbudet ta blodprovet för att kontrollera hormonnivåerna och justera dosen medicin.
Om sköldkörteln är cystvandlad eller så stor att den går att känna, kan man operera bort den. Då behöver man vanligtvis inte behandla mer med cellgifter. Man vill gärna skicka knölen på analys efter operationen för att vara säker på att man ställt rätt diagnos och för att få mer information om cellförändringarna i den sjuka sköldkörteln.
Förebyggande
Tyvärr finns det inget sätt att förebygga hypertyreos.
Kommentarer (0)
Logga in för att kommentera