
Inledning
Marsvin kan inte tillverka sitt eget c-vitamin utan är helt beroende av att få i sig tillräckligt mycket c-vitamin från kosten, dagsbehovet för ett vuxet marsvin är ca 10 mg/kg. Om brist uppstår så får marsvinen dels sjukdomen skörbjugg och dels blir de generellt infektionskänsliga. När ett marsvin drabbas av en infektion så får de ett ökat behov av c-vitamin, upp till 30-50 mg/kg per dygn. C-vitamin är känsligt för lagring och mängden c-vitamin i t.ex. pellets sjunker fort även vid korrekt förvaring.
Symptom
Vid skörbjugg kan marvinet drabbas av tandlossning och spontana blödningar, oftast från tandköttet men ibland i leder och muskler. Tänderna och benen i skelettet utvecklas dåligt och marsvinet kan även få smärtsamma svullnader i leder och revben. Sekundärt ses dålig aptit och en ovilja att röra sig. Marsvinet löper även ökad risk för att drabbas av infektioner eftersom immunförsvaret behöver c-vitamin för att fungera bra.
Diagnos
Diagnos ställs utifrån en noggrann anamnes med information om marsvinets symtom, kost, och ev. kosttillskott i kombination med en klinisk undersökning.
Behandling
Behandlingen består i att akut tillföra c-vitamin och sedan långsiktigt se till att marsvinet får tillräckligt med c-vitamin via kosten.
Mer information om hur ett marsvin ska skötas finns under “Bra att veta” i Faktabanken.
Förebyggande
Bästa förebyggande åtgärden är naturligtvis att se till att marsvinet alltid får i sig tillräckligt med c-vitamin. Enklaste sättet att förse sitt marsvin med c-vitamin är via en uträknad mängd färska grönsaker varje dag. Att tillsätta C-vitamin i dricksvattnet är inte ett fullgott alternativ. I samband med sjukdom så kan man tillfälligtvis ge c-vitamin direkt i munnen.
Kommentarer (0)
Logga in för att kommentera