Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

C-vitaminbrist marsvin

C-vitaminbrist marsvin

Inledning

Marsvin kan inte tillverka sitt eget c-vitamin utan är helt beroende av att få i sig tillräckligt mycket c-vitamin från kosten, dagsbehovet för ett vuxet marsvin är ca 10 mg/kg. Om brist uppstår så får marsvinen dels sjukdomen skörbjugg och dels blir de generellt infektionskänsliga.  När ett marsvin drabbas av en infektion så får de ett ökat behov av c-vitamin, upp till 30-50 mg/kg per dygn. C-vitamin är känsligt för lagring och mängden c-vitamin i t.ex. pellets sjunker fort även vid korrekt förvaring.

Symptom

Vid skörbjugg kan marvinet drabbas av tandlossning och spontana blödningar, oftast från tandköttet men ibland i leder och muskler. Tänderna och benen i skelettet utvecklas dåligt och marsvinet kan även få smärtsamma svullnader i leder och revben. Sekundärt ses dålig aptit och en ovilja att röra sig. Marsvinet löper även ökad risk för att drabbas av infektioner eftersom immunförsvaret behöver c-vitamin för att fungera bra.

Diagnos

Diagnos ställs utifrån en noggrann anamnes med information om marsvinets symtom, kost, och ev. kosttillskott i kombination med en klinisk undersökning.

Behandling

Behandlingen består i att akut tillföra c-vitamin och sedan långsiktigt se till att marsvinet får tillräckligt med c-vitamin via kosten.

Mer information om hur ett marsvin ska skötas finns under “Bra att veta” i Faktabanken.

Förebyggande

Bästa förebyggande åtgärden är naturligtvis att se till att marsvinet alltid får i sig tillräckligt med c-vitamin. Enklaste sättet att förse sitt marsvin med c-vitamin är via en uträknad mängd färska grönsaker varje dag. Att tillsätta C-vitamin i dricksvattnet är inte ett fullgott alternativ. I samband med sjukdom så kan man tillfälligtvis ge c-vitamin direkt i munnen.

Forum Gnagare

  • Skötselråd chinchilla

    Den lilla chinchillan (Chinchilla lanigeia) är en gnagare, nära släkt med marsvin och piggsvin. En chinchilla kan leva väldigt länge. Enstaka individer har blivit upp mot 18-20 år men den genomsnittliga livslängden ligger på 10-15 år.

  • Mag och tarmsjukdomar marsvin

    Alla former av mag-tarmsjukdomar på marsvin är akuta tillstånd. Om behandling inte sätts in på ett tidigt stadium riskerar man hastiga dödsfall.

  • Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 2376

    Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 237673581889))) Phas 24 uair a chloig ráthaithe, saoránacht, cártaí Id, ceadúnas tiomána, dioplómaí, céimeanna, teastais seirbhíse atá ar fáil. Seirbhísí víosa turasóireachta agus gnó atá ar fáil do chónaitheoirí gach 50 stát agus gach náisiúntacht ar fud an domhain. Tá…

Gå till forumet om Gnagare
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons