Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

C-vitaminbrist marsvin

C-vitaminbrist marsvin

Inledning

Marsvin kan inte tillverka sitt eget c-vitamin utan är helt beroende av att få i sig tillräckligt mycket c-vitamin från kosten, dagsbehovet för ett vuxet marsvin är ca 10 mg/kg. Om brist uppstår så får marsvinen dels sjukdomen skörbjugg och dels blir de generellt infektionskänsliga.  När ett marsvin drabbas av en infektion så får de ett ökat behov av c-vitamin, upp till 30-50 mg/kg per dygn. C-vitamin är känsligt för lagring och mängden c-vitamin i t.ex. pellets sjunker fort även vid korrekt förvaring.

Symptom

Vid skörbjugg kan marvinet drabbas av tandlossning och spontana blödningar, oftast från tandköttet men ibland i leder och muskler. Tänderna och benen i skelettet utvecklas dåligt och marsvinet kan även få smärtsamma svullnader i leder och revben. Sekundärt ses dålig aptit och en ovilja att röra sig. Marsvinet löper även ökad risk för att drabbas av infektioner eftersom immunförsvaret behöver c-vitamin för att fungera bra.

Diagnos

Diagnos ställs utifrån en noggrann anamnes med information om marsvinets symtom, kost, och ev. kosttillskott i kombination med en klinisk undersökning.

Behandling

Behandlingen består i att akut tillföra c-vitamin och sedan långsiktigt se till att marsvinet får tillräckligt med c-vitamin via kosten.

Mer information om hur ett marsvin ska skötas finns under “Bra att veta” i Faktabanken.

Förebyggande

Bästa förebyggande åtgärden är naturligtvis att se till att marsvinet alltid får i sig tillräckligt med c-vitamin. Enklaste sättet att förse sitt marsvin med c-vitamin är via en uträknad mängd färska grönsaker varje dag. Att tillsätta C-vitamin i dricksvattnet är inte ett fullgott alternativ. I samband med sjukdom så kan man tillfälligtvis ge c-vitamin direkt i munnen.

Forum Gnagare

  • Tandfraktur marsvin

    Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

  • Tumör doftkörtel gerbil

    Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

  • I fokus: Marsvin!

    Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons