Hur är det att leva med marsvin som husdjur?
Trist och tråkigt? Eller alldeles, alldeles underbart?
Marsvin är ju lite komplexa i sin uppenbarelse och ett signalement skulle kunna lyda:
Små pigga ögon fästa på ett lite trubbigt, avlångt ansikte. Kroppen är kompakt, kan liknas vid en limpa och bärs upp av smala ben sittandes på nakna fötter, med fyra tår fram och tre tår bak.
Pälsen kan bestå av kort hår, långt hår och vara fullt av virvlar och de ser ut som vandrande frisyrer, med färgindelningar som påminner om en fältkarta. Kan ge ljud ifrån sig som låter som en fågel och går under namnet gris (guinea pig). Är släkt med chinchillor.
Mia Winge, grundare av föreningen Marsvinshjälpen uttrycker det så fint: ”Det enda som är litet med marsvin är deras storlek”.
.jpg)
Foto: Mia Winge
Att få kärlek till ett djur handlar mycket om att skaffa sig rätt kunskap om djuret och kunna förstå det på rätt sätt. Att enbart tycka att de är gulligt är som en förälskelse, men om man inte lär sig något mer om det så kan nog djurets egenskaper och behov bli till en gåta och till slut tappar man intresset, för att man tycker att det inte fyller ens egna behov och förväntningar och man upplever att man tröttnar på djuret.
Vad kan man då behöva veta om marsvin?
Marsvin är flockdjur. Man skaffar inte ETT marsvin, utan minst två. Sedan finns det olika bra och mindre bra kombinationer när man vill ha en liten familj. En del av västvärldens män skulle nog bli avundsjuka på marsvinen, där t ex en hane och fler fruar utgör ett utmärkt hushåll (förutsatt att hanen är kastrerad förstås!)
De är jordnära djur, på mer än ett sätt och lätta att göra nöjda. Att vara en framgångsrik marsvinsägare handlar inte om att investera pengar i någon ny design på höhäck eller någon dyr leksak som man hoppas djuret ska begripa sig på, när man själv inte gör det.
Istället handlar det mycket om egen kreativitet, återvinning och mycket miljövänligare alternativ som marsvinen älskar och mår bra av.
När man vet om att de är flyktdjur och älskar att krypa in i skrymslen och vrår, så förstår man vilken glädje en papperskasse ifrån ICA kan skänka, eller vik en kartongbit på mitten och vips så är det en rolig liten hydda för marsvinen!
Ett pappersrör kan bli en racetunnel och fleecemössan man tänkte slänga blir en mysig sovplats för ett marsvin. Möjligheterna är egentligen oändliga. Marsvin är tacksamma och ser själva det stora i det lilla.
Det handlar om att investera tid, prata med dem och ge dem bra grundförutsättningar för att trivas. En stor bur är ett måste, minst 120 x 60 cm, enligt Marsvinshjälpen, om man inte vill ha dem lösa i bostaden. Marsvin är väldigt aktiva djur och behöver röra mycket på sig. Ett annat alternativ är att köpa två mindre burar och sätta ihop dem till en stor (kan vara lättare ur städsynpunkt om man har ett litet badrum).
Sedan får man inte glömma att marsvin har en väldigt stark relation till MAT. De ÄLSKAR mat.
”Vägen till ett marsvins hjärta går verkligen genom magen”, säger Anna-Karin som också är med och driver Marsvinshjälpen.
När jag är där på besök en lördagseftermiddag tvivlar jag inte ett ögonblick på att hon har rätt! Ta fram ett salladsblad och samtliga marsvin ställer upp i kör och tjuter ut en sång som bara kan
betyda: Ge mig! Ge mig! Och visst får alla! Men då drabbas de plötsligt av girighet och tror uppenbarligen att gräset är grönare på andra sidan, att kompisens salladsblad säkert är både saftigare och godare!
Mycket rör sig i huvudet på marsvin och de är riktigt roliga att iaktta när de får sina idéer och infall.
Eftersom de älskar att äta så är det också väldigt viktigt VAD de äter. Här är Marsvinshjälpen entydiga med de skötselråd veterinär Marianne Tornvall gett. HÖ av god kvalitet ska utgöra basen och sedan lite mer ”matiga” grönsaker och rotfrukter - och allra helst när väl årstiden medger - blad och gräs som man kan plocka ute. Glöm alla gnagarblandningar, crackers, godisstänger m a o.
Marsvinshjälpen håller till i Vallentuna, norr om Stockholm och hjälper till att omplacera i genomsnitt 100 marsvin per år.
Marsvinen som tas omhand kan komma ifrån polisen och djurskyddsärenden, ägare som blivit allergiska eller av annan orsak inte kan ha djuret kvar. Vanligaste skälet till att marsvinen behöver nya hem är att ägarna tröttnat på dem.
Mia Winge med marsvin
De blir väl omhändertagna, får veterinärvård om det behövs, och bor här i några veckor i väntan på ett nytt hem. Här finns även ett permanentboende för djur som är till åren komna och kanske sjuka och behöver extra omsorg och vård och inte är så lätta att omplacera. Dessutom skrivs kontrakt med djurägare som adopterar marsvin ifrån Marsvinshjälpen, man återlämnar djuren/djuret till föreningen om en situation skulle uppstå att man inte kan ha det/dem kvar.
Utöver detta engagemang så lånar man ut ”sällskapsdamer och sällskapsherrar” till ägare som mist ett marsvin och inte vill skaffa ett nytt ungdjur, samt håller kurser om marsvin på nätet.
 (Small).jpg)
Foto: Mia Winge
Det är tråkigt när man hör att människor har ”tröttnat” på sina djur eller ”inte har tid” med dem. I vår stressiga vardag behöver vi inkludera våra sällskapsdjur mer istället för att exkludera dem, de mår vi alla bra av. Det tar tid att lära känna ett djur men man får så otroligt mycket tillbaka.
Förhoppningsvis kommer även fler veterinärer att intressera sig för mindre sällskapsdjur framöver. Det råder inte direkt inflation på marsvinskunniga veterinärer i Sverige och det kan ofta försvåra för ägare av dessa djur. Marianne Tornvall, veterinaren.nu´s egen expert och kanske landets skickligaste på marsvin, höll nyligen en riktigt inspirerande och matnyttig föreläsning för blivande veterinärer på veterinärhögskolan i Uppsala, så förhoppningsvis kommer vi att få se fler marsvinsintresserade veterinärer inom en snar framtid!
Här får ni ta del av några tips ifrån föreläsningen om vanliga sjukdomar som marsvinsägare kan hjälpa till att förebygga:
Tandfel:
Kan i många fall förebyggas med rätt utfodring, framförallt genom att ge rikligt med hö av god kvalitet, samt tillräckligt med C-vitamin.
Trumsjuka:
Kraftiga magsmärtor pg a gasbildning i mag och tarmkanalen. Kan förebyggas med
rätt utfodring. Undvik tvära foderbyten och stress. Marsvin är stresskänsliga djur.
C-vitaminbrist:
Kan vara underliggande orsak till många olika sjukdomar och problem som t ex tandlossning, avmagring, diarré, svullna leder mm. Kan avhjälpas med att man ser till att marsvinet får i sig tillräcklig mängd C-vitamin, eftersom de inte kan producera det själva.
Avslutningsvis:
Den som tror att marsvin är tråkigare som husdjur än t ex en hund, tänk igen!
Här ska jag lista några fördelar med marsvin;)
- Passar bra som husdjur även om man bor i en mindre lägenhet, bara de får komma ut och röra på sig och vara sin ”marsvins-personlighet”.
- Du behöver inte gå ut och rasta dem i snöstorm och regn.
- Inte köpa dyra torrfoder och blötmat. De mår bäst av bra hö och hemodlade, eller köpta grönsaker, som du själv också kan ha glädja av. På sommaren, plocka gott gräs och blad i naturen! Kostar ingenting.
- Behöver inte lägga pengar på dyra aktivitetsleksaker. Ta det du har hemma och låt kreativiteten flöda!
- De tar inte upp hela soffan, men sitter gärna i ditt knä och är med framför TVn och myser.
- Om du tror du skulle sakna ett välkomnande när du kommer hem ifrån jobbet, så säger Anna-Karin att de brukar ropa och hälsa välkommen när man kommer hem (kanske inte gäller alla, men inte ovanligt).
Att betänka:
En katt eller en hund kan i större utsträckning roa själv sig i hemmet, med leksaker, hoppa mellan möbler och protestera om lådan är full eller den inte får gå ut i tid. Marsvin kan inte säga till på samma sätt utan blir istället ledsna, deprimerade och kanske sjuka och sedan tycker vi att de är tråkiga som bara sitter där. Men vad ska de göra?
De behöver få komma ut mer, få stimulans och växa och visa vilka individer de är! För de är inte bara bedårande söta utan även riktigt roliga.
Gå gärna in och läs mer på Marsvinshjälpens hemsida:
Marsvinshjälpen och följ dem på Facebook.
Ps. För den som är nyfiken på vad det innebär att ha marsvin, så kan vi tipsa om att Marsvinshjälpen kommer att ha en ny marsvinskurs på nätet som startar den 15 april! Här får du lära dig ALLT av proffsen, vad det innebär att leva med marsvin.
Ytterligare info:
De av oss kända marsvinsveterinärer med högsta specialistkompetens och som finns i Stockholmsområdet är:
Mälaren Smådjursklinik, Sigtuna (Marianne Tornvall)
Djurkliniken Roslagstull, centrala Stockholm
(Dessa veterinärer tar inte ut en högre taxa för att de är just specialister, utan man tjänar ofta på att anlita dem direkt.)
Tips! En bra investering är också att försäkra marsvinen! Det kostar inte så mycket och är till stor hjälp om de blir sjuka.
Kommentarer (0)
Logga in för att kommentera