Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Vattensköldpaddans mat?

Hej!
Vi har fått ta över en liten vattensköldpadda, men har ingen bra koll på hur mycket de skall äta. Det finna många sidor på internet som beskriver vad, och hur ofta (3 ggr/vecka) samt att de skall få så mycket som de äter upp genast. Men ingenstans har jag kunnat läsa några riktlinjer för lämplig storlek på fodergivan. Och vad menas med genast? är det så mycket som paddan äter på 5 min? 10 min? Vår padda får pellets, ungefär så många som tillsammans motsvarar storleken på hennes huvud vissa av matdagarna eller så ger vi mindre pellets och blandar med lite kattmat. Hon ser dock plufsig ut så jag misstänker starkt att det är för mycket mat och att hon blivit fet. Hennes skal är ca 13 cm från nacke till svans. Hon är vad jag förstår ganska liten, men helt fullvuxen. (Vi vet inte hennes ålder men vi har haft henne knappt ett år och förra ägaren hade henne minst 4-5 år.)
Tack på förhand för svar!

Veterinären svarar

Hej!

Det är ingen lätt fråga att svara på. Det är så många faktorer som spelar in, t.ex. hur stor sköldpaddan är, hur mycket den rör sig, hur mycket energi det är i fodret osv.

Generellt är det dock så att de flesta vattensköldpaddor äter för mycket i fångenskap och blir feta. Om ni tycker att er sköldpadda är överviktig, ska ni självfallet minska på fodermängden. Jag tycker ni ska sluta ge kattmat helt och hållet. Det är väldigt energi- och proteinrikt. Jättegott, tycker säkert sköldpaddan men inte så nyttigt.

Är ni osäkra på hullet, kan ni få hjälp att kolla upp saken hos en reptilkunnig veterinär. Om era misstankar är korrekta, kan ni prova att minska ner fodergivan med ca 25% och väga henne regelbundet för att se effekten.

Lycka till!

Veterinären svarar om Reptil

 • Vattensköldpaddans mat?

  Hej! Vi har fått ta över en liten vattensköldpadda, men har ingen bra koll på hur mycket de skall äta. Det finna många sidor på internet som beskriver vad, och hur ofta (3 ggr/vecka) samt att de skall få så mycket som de äter upp genast. Men ingenstans har jag kunnat läsa några riktlinjer för lämplig storlek på fodergivan. Och vad menas med genast? är det så mycket som paddan äter på 5 min? 10…

  Norum

  Av: Norum

 • dvärgskäggagam

  Tjena! Har en 13 månader gammal dvärgskäggagam som äter lite dåligt. Den erbjuds dubia varje dag och sallad (som den inte har lärt sig att äta). De senaste veckorna har den inte ätit dubia alls, utan en syrsa lite då och då. Efter att jag slutade erbjuda mat på ett par dagar åt den 6 st dubia och nu har den inte ätit någon insekt på fem dagar. Ligger mest på samma ställe hela dagen.…

  mrvikke

  Av: mrvikke

 • Äter inte!!

  Hej! Jag har en skäggagam och vi har haft problem med att han inte äter! Han äter bara maskar men inga syrsor. Maskarna ger ju inte jätte mycket näin så vi typ `Badar´maskana i något vitt pulver som ger näring. Vad ska vi göra?

  Embla04

  Av: Embla04

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons