Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Vätskeersättning till Skäggagam.

Hej!

Jag har en sjuk skäggagam. Hon har varit hos två olika veterinärer, varit inlagd och har inte ätit på 4-5 veckor. När hon var inlagd så var hon slemmig i hals och svullen. Vi har inte haft kunskap om henne och har förmodligen misskött henne:(. Nu har vi gjort allt..Jag fick hämta hem henne och de sa jag skulle ge henne någon vätskeersättning tre ggr/dag och bada henne 15 min dagl. De sa att om detta inte hjälpte fick man sätta in penicillin, men att hon förmodligen var för illa däran för att kunna ta upp det??! Jag har ingen försäkring, och detta är redan dyrt, men vill inte förlora henne, hur ska jag göra!! Ska på återbesök i veckan… hur gör man vätskeersättning hemma, den jag fick är nu slut! Och jag har inte råd att köpa av dem, helt ärligt, jag börjar förbereda barnen på avlivning - även om jag inte vill!! Vad ska jag göra! Alla veterinärer verka resonera olika..varför inte ge penicillin från början?! Blodproverna har inte kommit ännu..

Veterinären svarar

Hej!

Det är svårt att uttala sig om vad som är bäst för din skäggagam utan att vara insatt i fallet. Ibland kan det faktiskt vara skadligt att sätta in antibiotika om det inte är helt nödvändigt. Reptiler kan lida av njursvikt och då kan en antibiotikakur vara skadligt.

Jag kan dock tipsa dig om att man kan göra egen vätskeersättning genom att blanda i en matsked socker, en tesked salt och ett kryddmått bikarbonat i 1 liter vatten.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Reptil

 • Ömsningsproblem

  Min kungspyton på 3 år har ömsat fem gånger under ett halvår och när han ömsar så kommer det inte av helt utan bara i flisor. Jag har badat honom varje gång så att allt skulle gå att ta bort men sist så fick han inte bort skinnet på huvudet. Det sitter fortfarande kvar och jag vet inte vad man kan göra åt det. Han är inte så handtam så det är svårt att hjälpa…

  ingrid_rose

  Av: ingrid_rose

 • döda fiskar

  Hej! Min syster skaffade för ett par månader sedan två guldfiskar, eller slöjstjärtar liksom. För några dagar sedan dog den ena, hon hittade den helt missfärgad och med ett blodigt öga. Under natten hade det varit ett åskoväder, så vi tänkte att det kanske var det. Men nu idag hittade hon även den andra helt död och missfärgad. Den var svart men hon sa att den hade blivit helt guldig. Vi hade inte märkt några…

  Glitter_kitty

  Av: Glitter_kitty

 • Grön leguan

  Hej! Jag heter Tord Gillström och driver ett Tropicarium på en grundskola i Västerås. Det kom in enkvinna till mig idag med en leguan hane som såg ganska ok ut, det som var konstigt och hennes oro var att dom så kallade "brain bump" hade sjunkit ihop på den. Så vitt jag vet så är väl det en fettreserv som bildas där och väldigt tydligt på hanar. Min fråga är vad kan det bero på…

  totte_gillström

  Av: totte_gillström

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons