Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Tjocksvansgecko med knöl i halsen

Jag köpte en tjocksvansgecko i en djuraffär för några månader sedan. Han har alltid matvägrat och jag har bara fått i honom några mjölmaskar och en zofobas. Syrsor är bara att gjömma.Upptäkte för några dagar sedan att det kändes och såg konstigt ut när jag försiktigt tryckte på påsen under hakan. Långt bak, där påsen övergår till att bli hals verkade det vara något långt och smalt. Om jag trycker på högra sidan buktar det ut på vänster sida och tvärt om. Den går att röra på och min gecko bryr sig inte alls om att jag gör det så det verkar inte göra ont.

Jag tänkte direkt att det kanske var zofobasen han fått för några dagar sedan som lagt sig på fel ledd vilket hindrat honom att svälja. Tog honom till en veterinär för att finna svar. Jag höll mummen öppen åt honom medan han använde ett trubbit verktyg och kännde runt i påsen under hakan. Efter mycket letande så konstaterade han att det inte låg någon mat i påsen utan att det nog var några körtlar.

Efter detta har jag letat runt på nätet för att se om det finns någon fakta om körtlar och geckos men jag har inte hittat en enda text. Är det någon som har hört talas om denna avlånga “knöl” i början av halsen? Den går att röra på och min gecko bryr sig inte alls om att jag rör den, det verkar inte ge någon smärta.

Snälla hjälp mig

Veterinären svarar

Hej!

Det är alltid svårt att gissa vad saker kan vara när man inte har möjlighet att undersöka och känna på djuret. Jag ståller mig dock frågande till att det skulle vara körtlar.

Den vanligaste orsaken till svullnader på reptiler är bölder eller tumörer. Om det är orsaken till den dåliga aptiten är svårt att svara på men det vore bra om en reptilkunnig veterinär kunde få möjligheten att undersöka din ödla. Bor du i närheten av Stockholm, Uppsala, Göteborg eller Malmö eller om du har möjlighet att ta dig dit, kan du få tag på veterinärer som är vana att undersöka och behandla reptiler.

Jag hoppas det löser sig på bästa sätt!

Veterinären svarar om Reptil

 • Tjocksvansgecko med knöl i halsen

  Jag köpte en tjocksvansgecko i en djuraffär för några månader sedan. Han har alltid matvägrat och jag har bara fått i honom några mjölmaskar och en zofobas. Syrsor är bara att gjömma.Upptäkte för några dagar sedan att det kändes och såg konstigt ut när jag försiktigt tryckte på påsen under hakan. Långt bak, där påsen övergår till att bli hals verkade det vara något långt och smalt. Om jag trycker på högra sidan buktar det…

  fame_lotta

  Av: fame_lotta

 • skäggagam med böld

  Hej! Min sons skäggagam, dryt 1 år gammal, har fått en större böld/bula (stor som en glaskula som barn leker med) vid sidan om svansroten. Möjligt att den sitter i anslutning till analöppningen, men det är svårt att se. Han äter och beter sej som vanligt, men reagerar när man tar på den. Den sträcker sej in under svansen och här ser huden ut att vara avskavd på ett litet område. Annars ingen missfärgning av…

  Hanna-52

  Av: Hanna-52

 • Är det farligt?

  Hej. Jag har en dvärg-skäggis som har blivit väldigt svullen bakom ena ögat. Det ser ut som om han skulle ha en tumör eller nånting. Har du nån aning om vad det kan vara och om det är farligt? Vet inte riktigt vad jag ska göra. Tacksam för svar! :)

  martin-4d

  Av: martin-4d

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skäggagam misstänkt mbd

  Hej! Har innförskaffat en liten skäggagam, inte så liten kanske runt 15cm. Men bara 3-4 mån gammal. Sen vi skaffat honom har han inte velat äta. Vi har rätt uvb och inredning. Rätt fuktighet o.s.v. Förutsättningarna är som dom ska, dock började vi bli oroliga när han inte åt på…

 • Skötselråd landsköldpadda

  Lansköldpaddor är tysta, behagliga djur som lämpar sig väl för pälsallergiker. Det är dock mycket viktigt att noga ta reda på hur de lever i det vilda och hur de ska skötas i fångenskap.

 • Vikt

  Hej, jag har en vuxen dvärgskäggagam som snart är två år, och väger ca 58 g, ca 24 cm och undrar om hon behöver bli bättre på att äta?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons