Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Svullen mun

Hej,

Vi har en 2 år gammal madagaskar grandis hona som har fått problem med munnen. Hon är något svullen i munnen så att hon inte kan stänga den, hon även skavd ovanpå nosen. Hon ömsade för ca 1,5 veckor sedan, kan det vara något med det? Kan man försöka tvätta med något? Hon ser inte ut att vara röd ut i munnen, utan bara svartfläckig på “läpparna”

Tack på förhand.
Hälsningar Sandra

Veterinären svarar

Hej Sandra!
Infektioner i munnen (stomatit) är ganska vanligt på reptiler. Vanligtvis är de bakterieorsakade och det kan vara svårt för djuret att göra sig av med infektionen. Visst kan ni tvätta lite med koksaltlösning eller klorhexidin men ger inte svullnaden med sig bör ni söka hjälp hos en reptilkunnig veterinär. Man bör då ta en odling från munnen så att man kan behandla med rätt typ av antibiotika.
Eftersom det kan ligga bristsjukdomar bakom alla infektioner på reptiler bör man se över kosten och förvissa sig om att UV-ljuset är färskt. Man bör också vara extra noga med hygienen i terrariet då många infektioner kommer från miljö- och kroppsegna bakterier. 

Veterinären svarar om Reptil

 • Avmaskning dosering

  Jag har fyra dabbagamungar varav den ena har fått mask. Jag har köpt Axilur i flytande form. På förpackningen är minsta dos för 100 g kroppsvikt, men den minsta av mina ödlor väger inte mer än 33g, vilket skulle ge en dos på 0.015 ml och det går inte att dosera med sprutan. Min fråga är. Hur ska jag dosera? Ska jag späda ut det på något sätt? Jag undrar också om jag ska avmaska…

  sara_olsson

  Av: sara_olsson

 • Smitta

  Hej! Jag undrar vad reptiler kan smitta varandra med ex. parasiter? vad kan reptilerna smitta oss med? hur smittas dessa smittor? hur kan man hindra dessa smittor? Tack för svar

  klara_14

  Av: klara_14

 • Skäggagam som blivit slö

  Hej! Jag har en skäggagam som är 7-8 år gammal, han heter Khan. Khan har alltid varit jätte pigg, nyfiken och ätit allt som han kunde komma åt, men nu den senaste veckan har han knappt kommit ur sin grotta eller ätit. Han reagerar nästan inte ens när jag försöker mata honom eller ta upp honom. Han verkar ha svårt för att "sikta" med tungan, som om han ser dåligt, när jag dinglade med en…

  IsakForslund

  Av: IsakForslund

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons