Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Sköldpadda lägger INTE ägg.

Hej. Jag har en sköldpadda (rödörad) som vi har haft väldigt länge nu. Vi vet inte så mycket om henne mer än att hon är väldigt gammal. Hon var väldigt gammal när vi fick henne och det är 15år sen. Och det syns på henne (färgen på skalet, storleken m, m). Hon är väldigt pigg gammal dam. Äter jättebra. Får bara “färsk” foder som vattenväxter (det har hon alltid tillgång till) och annat grönt. Färsk fisk och räkor. Hon får tillskott i maten och kalkblock. Har bra belysning för reptiler. Stort akvarium och simma i badkaret som motion någon gång i veckan. Allt som hon behöver. Hon brukar normalt gå i dvala några (ca 3-4) veckor på vintern. Även om vi försöker hindra det.

Nu till min fråga. Hon har ALDRIG lagt ägg så länge vi har haft henne! Är det normalt? Eller kan det vara något fel på henne?

Veterinären svarar

Hej Anne-Sophie!
Nej, det är inget fel på din sköldpadda. En del honor lägger ägg ofta, andra sporadiskt och många inte alls. Varför det är så vet ingen men du ska vara glad att hon inte lägger ägg. Det leder så ofta till problem och sjukdomar som kalkbrist och värpnöd.

Veterinären svarar om Reptil

 • Majsorm med ägg

  Hej. Jag har en majsormshona som har tydliga knölar ända från öppningen och ca 2 dm upp. (hon är 165 cm) Dessa knölar har jag sett i ca 3 månader nu..lite drygt tillomed. Hur ska jag bära mig åt? Hon är pigg och äter,bajsar och ömsar som hon ska. Kan äggen fastna? Hur gör man isf? Dom ska väl lägga äggen efter 60-70 dgr egentligen? Tacksam för svar. MVH Helen

  Helelle

  Av: Helelle

 • Tresköldssköldpadda sjuk.

  Min hann sköldpadda har fått en stor klump som hänger under svansen vid rumphålet och han bara ligger och flytter när jag lägger han i vattnet, Vet inte vad jag ska göra och vill gärna veta om det är farligt?

  lisette_lichtenberg

  Av: lisette_lichtenberg

 • leguan som ska lägga ägg

  Hej! Jag och min sambo är väldigt orolig för vår lilla leguanhona som nu börjar bli 3 år. Vi tror att äggen är på väg nu men inte helt säkra. Hon har nu tappat aptiten och ikväll hostade hon 3 gånger som jag aldrig sett tidigare. Är rädd för att hon fått värpnöd eller liknande. Vi har långt till närmsta reptilvetrinär och hon tål inte kylan. Vad tror ni? Vad tycker ni vi ska göra?…

  vajjen

  Av: vajjen

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons