Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Skäggis med hängit huvud

Heey!
Jag fick hem några skäggagams ungar igår, och då verkade allt vara son de ska.
Men sen idag när jag kom hem så kunde den ena ungen (ca 2månader gammal) inte lyfta på huvudet, utan när han skulle gå framåt så snurrade han bara runt istället eftersom huvudet låg i marken!!
Har aldrig sett någon liknande och skulle väldigt gärna vilja veta vad detta kan bero på!

Mvh Lollo

Veterinären svarar

Hej Lollo!
Jag håller med om att det var ovanliga symptom. Man kan endast spekulera i orsakerna till problemen. Tänkbart kan vara att det är någon medfödd missbildning, någon form av neurologisk rubbning eller eventuellt en ovanlig yttring av kalkbrist.
Jag tycker du ska låta en reptilkunnig veterinär titta på skäggagamen. Det är svårt att säga om det finns något att göra för att hjälpa agamen men det är bra att få henne/honom undersökt. Om inte annat så är det viktigt att göra en bedömning om ödlan bör avlivas eller inte.

Veterinären svarar om Reptil

 • Skäggis med hängit huvud

  Heey! Jag fick hem några skäggagams ungar igår, och då verkade allt vara son de ska. Men sen idag när jag kom hem så kunde den ena ungen (ca 2månader gammal) inte lyfta på huvudet, utan när han skulle gå framåt så snurrade han bara runt istället eftersom huvudet låg i marken!! Har aldrig sett någon liknande och skulle väldigt gärna vilja veta vad detta kan bero på! Mvh Lollo

  Louise-9e

  Av: Louise-9e

 • Kilar i ögat

  Hej! Min skäggagam kliar sig vid ena ögat med sin bakfot och rispar upp sitt skin, det blöder inte och jag kan inte se några tecken på ohyra eller så. Men han ser väldigt torr ut bara kring det ögat. Inte någon annanstans. Jag tycker det är synd om honom och jag vet inte riktigt vad den kan vara eller bero på? Har försökt googlat mig fram, men hittar inget. Han få sin fresh mat…

  lina_bursell

  Av: lina_bursell

 • skadat öga

  hej, Jag tog över en majsorm för ca 1 månad sedan. Han/hon är 5år och var mycket undernärd, den hade även ett skadat öga. Fick förklarat för mig att förra ägaren hade hjälpt ormen att ömsa sitt skin och efter de hade skadan på ögat skett. Hullet på ormen är nu jätte fint nu men ögat har jag inte fått till. Ska förklara lite hur ögat ser ut. Ögat är uppsvullet, det ser ut som…

  kimolainen

  Av: kimolainen

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons