Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Regnbågs boa

Hej, har en fråga angående mina 2 regnbågsboa ormar.
Dom drabbades av kvalster för ett tag sen & vi köpte medel som skulle ta död på dom, vi pratade med en veterinär angående det så vi köpte frontline spray som vi använde på det sätt dom sa åt en att göra.
Vi kastade allt som fanns i terrariumet & köpte nytt, sen stoppade vi dom i var sitt mindre medans vi behandlar dom.
Fanns ett medel till vi kunde använda men det var mer skadligt för ormarna än vad det skulle kunna hjälpa dom, kommer inte ihåg vad det hette men vi köpte aldrig det.
Men ena ormen mår bättre nu & äter som den ska osv, men den andra äter ej & ser inte ut att må bra & vi vet inte vad vi ska göra nu…
Vi tvättar han & försöker med allt, funderat om man kan tvångsmata honom :) men jag tänkte höra om ni har någon bra ide som jag kan använda för att han ska börja må bättre?

Med vänlig hälsning Johan

Veterinären svarar

Hej Johan!

Jag blir inte så orolig när en reptil tar på sig en kortare svältperiod men blir den långvarig eller om ormen verkar sjuk bör man söka veterinärhjälp.

Jag vågar inte säga om det kan vara en biverkning av behandlingen eller om det är något annat som besvärar ormen. Ibland är det ju så att det är de sjuka djuren som lättare får kvalster.

Försök få tag på en reptilkunnig veterinär så att du får den bästa hjälpen.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Reptil

 • Avmaskning dosering

  Jag har fyra dabbagamungar varav den ena har fått mask. Jag har köpt Axilur i flytande form. På förpackningen är minsta dos för 100 g kroppsvikt, men den minsta av mina ödlor väger inte mer än 33g, vilket skulle ge en dos på 0.015 ml och det går inte att dosera med sprutan. Min fråga är. Hur ska jag dosera? Ska jag späda ut det på något sätt? Jag undrar också om jag ska avmaska…

  sara_olsson

  Av: sara_olsson

 • Smitta

  Hej! Jag undrar vad reptiler kan smitta varandra med ex. parasiter? vad kan reptilerna smitta oss med? hur smittas dessa smittor? hur kan man hindra dessa smittor? Tack för svar

  klara_14

  Av: klara_14

 • Skäggagam som blivit slö

  Hej! Jag har en skäggagam som är 7-8 år gammal, han heter Khan. Khan har alltid varit jätte pigg, nyfiken och ätit allt som han kunde komma åt, men nu den senaste veckan har han knappt kommit ur sin grotta eller ätit. Han reagerar nästan inte ens när jag försöker mata honom eller ta upp honom. Han verkar ha svårt för att "sikta" med tungan, som om han ser dåligt, när jag dinglade med en…

  IsakForslund

  Av: IsakForslund

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons