Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Pytonorm i öms?

Hej, jag har en fråga angående min kungspyton. Hon är ca 1 meter lång och jag tror inte att hon har vuxit klart ännu. För ca en månad sen testade jag att övergå till att mata henne med 30-70 grams råttor istället för vuxna möss och det funkade fint, men eftersom jag fortfarande har lite möss kvar i frysen så har jag varierat och matat henne varannan gång med råttor och varannan med möss. Så hittills har hon fått råttor vid två tillfällen.

Hursomhelst så matade jag henne med en råtta den 24/8 och ett par dagar efter det var hon framme och pigg igen (hon är en väldigt aktiv och nyfiken orm mellan matningarna men hon brukar inte vara i full fart bara två dagar efter en matning, speciellt inte efter en råtta.) Då hade hon också kissat och druckit vatten men sen dess har hon legat stilla i sin fuktlåda och nu har det gått 1,5 vecka sen hon åt senast.

Nu vet jag att ormar kan vara väldigt oregelbundna när det gäller i princip allting men jag vill ändå rådfråga om det här kan vara nåt slags sjukdomstecken, jag är en relativt ny ormägare så jag vill vara så informerad som möjligt! Eftersom jag till 98% tror att det bara är en seg ömsning så vill jag inte störa henne genom att ta fram henne och titta på henne. Hon rör sig ibland mellan fuktlådan och in i sin “grotta” så hon är inte helt inaktiv, temperaturen ligger på ca 30 på det varma stället och ca 25+ på det kalla, fuktlådan är fuktig och hygrometern visar mellan 60-70. Senaste ömsningen skedde den 14e juli. Är allt som det ska?

Mvh Rebecca

Veterinären svarar

Hej Rebecca!

Om du börjar ge råttor i stället för möss får du vara beredd på att din orm sannolikt inte behöver äta lika ofta. Jag tycker inte du ska bli orolig om hon “bara” vill äta en gång i månaden om hon får råttor. En vanlig orsak till en längre svältperiod på ormar är att de blivit övergödda och går in i en självpåtagen svält.

Vad hennes avvikande beteende beror på är svårare att svara på. Visst kan det vara en ömsning på gång men då ska du ju börja se att hon blir gråare i färgen. Det du måste tänka på är att hon-ormar kan bete sig avvikande om de ska lägga ägg.

Sammanfattningsvis kan inte jag heller säga att allt är bra med din orm trots att det är det mest troliga. Håll ett öga på henne och var inte rädd för att titta till henne om du är orolig. Blir det ingen ömsning och om hon fortsätter bete sig konstigt, är det självfallet aldrig fel med en koll av en reptilkunnig veterinär.

Lycka till!

Veterinären svarar om Reptil

 • Pytonorm i öms?

  Hej, jag har en fråga angående min kungspyton. Hon är ca 1 meter lång och jag tror inte att hon har vuxit klart ännu. För ca en månad sen testade jag att övergå till att mata henne med 30-70 grams råttor istället för vuxna möss och det funkade fint, men eftersom jag fortfarande har lite möss kvar i frysen så har jag varierat och matat henne varannan gång med råttor och varannan med möss. Så…

  Becco

  Av: Becco

 • Hybino gecko matvägrar

  Hej! Jag har en Hybino gecko (släkt med leopardgecko) som inte har ätit på snart 3 veckor. Hon är ca 2 år gammal och brukar äta allt jag erbjuder henne, som kackerlackor, syrsor och larver. För ca 2 veckor sedan flyttade det in en leopardgecko till henne som också till en början matvägrade. Men efter ett tag började hon äta igen. Ca 1 vecka därefter slutade hybino geckon äta. Vad kan det vara för fel?…

  Corneli_a

  Av: Corneli_a

 • Vad gör dom?

  Hej! Jag har två vattensköldpaddor som är hanar. Jag ser att dom så ofta som varje dag liksom håller armarna/klorna mot varandra och liksom skakar/vibrerar. Väldigt nyfiken på vad det är dom gör. Tacksam för svar!

  elinviktoria01

  Av: elinviktoria01

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skäggagam misstänkt mbd

  Hej! Har innförskaffat en liten skäggagam, inte så liten kanske runt 15cm. Men bara 3-4 mån gammal. Sen vi skaffat honom har han inte velat äta. Vi har rätt uvb och inredning. Rätt fuktighet o.s.v. Förutsättningarna är som dom ska, dock började vi bli oroliga när han inte åt på…

 • Skötselråd landsköldpadda

  Lansköldpaddor är tysta, behagliga djur som lämpar sig väl för pälsallergiker. Det är dock mycket viktigt att noga ta reda på hur de lever i det vilda och hur de ska skötas i fångenskap.

 • Vikt

  Hej, jag har en vuxen dvärgskäggagam som snart är två år, och väger ca 58 g, ca 24 cm och undrar om hon behöver bli bättre på att äta?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons