Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Pytonorm i öms?

Hej, jag har en fråga angående min kungspyton. Hon är ca 1 meter lång och jag tror inte att hon har vuxit klart ännu. För ca en månad sen testade jag att övergå till att mata henne med 30-70 grams råttor istället för vuxna möss och det funkade fint, men eftersom jag fortfarande har lite möss kvar i frysen så har jag varierat och matat henne varannan gång med råttor och varannan med möss. Så hittills har hon fått råttor vid två tillfällen.

Hursomhelst så matade jag henne med en råtta den 24/8 och ett par dagar efter det var hon framme och pigg igen (hon är en väldigt aktiv och nyfiken orm mellan matningarna men hon brukar inte vara i full fart bara två dagar efter en matning, speciellt inte efter en råtta.) Då hade hon också kissat och druckit vatten men sen dess har hon legat stilla i sin fuktlåda och nu har det gått 1,5 vecka sen hon åt senast.

Nu vet jag att ormar kan vara väldigt oregelbundna när det gäller i princip allting men jag vill ändå rådfråga om det här kan vara nåt slags sjukdomstecken, jag är en relativt ny ormägare så jag vill vara så informerad som möjligt! Eftersom jag till 98% tror att det bara är en seg ömsning så vill jag inte störa henne genom att ta fram henne och titta på henne. Hon rör sig ibland mellan fuktlådan och in i sin “grotta” så hon är inte helt inaktiv, temperaturen ligger på ca 30 på det varma stället och ca 25+ på det kalla, fuktlådan är fuktig och hygrometern visar mellan 60-70. Senaste ömsningen skedde den 14e juli. Är allt som det ska?

Mvh Rebecca

Veterinären svarar

Hej Rebecca!

Om du börjar ge råttor i stället för möss får du vara beredd på att din orm sannolikt inte behöver äta lika ofta. Jag tycker inte du ska bli orolig om hon “bara” vill äta en gång i månaden om hon får råttor. En vanlig orsak till en längre svältperiod på ormar är att de blivit övergödda och går in i en självpåtagen svält.

Vad hennes avvikande beteende beror på är svårare att svara på. Visst kan det vara en ömsning på gång men då ska du ju börja se att hon blir gråare i färgen. Det du måste tänka på är att hon-ormar kan bete sig avvikande om de ska lägga ägg.

Sammanfattningsvis kan inte jag heller säga att allt är bra med din orm trots att det är det mest troliga. Håll ett öga på henne och var inte rädd för att titta till henne om du är orolig. Blir det ingen ömsning och om hon fortsätter bete sig konstigt, är det självfallet aldrig fel med en koll av en reptilkunnig veterinär.

Lycka till!

Veterinären svarar om Reptil

 • Pytonorm i öms?

  Hej, jag har en fråga angående min kungspyton. Hon är ca 1 meter lång och jag tror inte att hon har vuxit klart ännu. För ca en månad sen testade jag att övergå till att mata henne med 30-70 grams råttor istället för vuxna möss och det funkade fint, men eftersom jag fortfarande har lite möss kvar i frysen så har jag varierat och matat henne varannan gång med råttor och varannan med möss. Så…

  Becco

  Av: Becco

 • Hybino gecko matvägrar

  Hej! Jag har en Hybino gecko (släkt med leopardgecko) som inte har ätit på snart 3 veckor. Hon är ca 2 år gammal och brukar äta allt jag erbjuder henne, som kackerlackor, syrsor och larver. För ca 2 veckor sedan flyttade det in en leopardgecko till henne som också till en början matvägrade. Men efter ett tag började hon äta igen. Ca 1 vecka därefter slutade hybino geckon äta. Vad kan det vara för fel?…

  Corneli_a

  Av: Corneli_a

 • Vad gör dom?

  Hej! Jag har två vattensköldpaddor som är hanar. Jag ser att dom så ofta som varje dag liksom håller armarna/klorna mot varandra och liksom skakar/vibrerar. Väldigt nyfiken på vad det är dom gör. Tacksam för svar!

  elinviktoria01

  Av: elinviktoria01

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons