Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Ouroboros

Hej,
jag har en Mexikansk svart kungssnok som är mellan 17-18 år gammal. redan från början har han ömsat väldigt ofta och vuxit därefter. är ca 185 cm lång. För ca 10 år sedan har han ett kroniskt ödem under fjällen på magen samt har någon sorts infektion (?) i fjällen, som blev lite bättre på antibiotika men försvann inte.
Mitt problem nu är att han har börjat bita sig själv. Hållt på ca 1 år nu. Vid ett tillfälle höll han på att svälja svansen helt.

Vad ska jag göra för att han inte ska göra om detta?

Har fått råd om att sänka värmen, mata oftare (vilket går emot hans frekventa ömsning) samt att byta till ett större terrarium. Jag har prövat allt förutom att byta terrarium.

Vill gärna inte avlida honom om det inte måste göras för hans skull.

Mvh

Matilda

Veterinären svarar

Hej Matilda!

Man vet inte riktigt varför en del ormar gör så här men är det inte värmen måste man misstänka att något annat är på tok.

Om huden fortfarande inte är bra, tycker jag att du ska söka hjälp hos en reptilkunnig veterinär som kan utreda saken vidare. Jag vågar inte säga att det finns en lösning på problemet men jag tycker absolut att det är värt att försöka.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Reptil

 • Rosa utslag

  Hej! Jag har en gulbukad vattensköldpadda som jag har tagit över från en vän. Har idag upptäckt att den har rosa utslag på halsen och på simhuden mellan klorna. vad kan detta bero på? tacksam för svar! MVH Elin Johansson

  ElinJohansson

  Av: ElinJohansson

 • ömsnings poblem

  under en resa tidigare i veckan ömsade min leopardgecko men han fick inte av allt skinn från svanstippen (ca 1 cm) och eftersom skinnet torkade är det som finns kvar av den delen av svansen skinn och ben, det är helt stelt och jag undrar om han kommer tappa den delen av svansen, om det är farligt för ödlan eller om han får leva med det resten av livet.

  mallow

  Av: mallow

 • Konstiga blåsor på ryggen

  Jag har en skäggagam som nu har fått gulaktiga blåsor (tror jag) på ryggen! Det är inte vanligt ömsande! Jag kan bifoga bild om det skulle hjälpa. Vad kan det vara?

  mariawagenius

  Av: mariawagenius

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons