Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Orolig skäggagam

Hej! Min skäggagam (dvärg) är väldigt orolig. Hon verkar jobba mycket med magen men bajsar inte. Senast hon gjorde det var det ganska löst. Hon springer mot glaset i terrariet (120x50x60) och vill inte sola. Hon brukade tycka om att bada (vilket hon får göra ca. 3 ggr i veckan), men nu vänder hon så fort hon förstår att det är baddax. När hon vaknade från dvalan för några veckor sedan var lampan trasig, och vi har inte lyckats få tag på en ny än, så hon har bara haft ca. 25°C vid solplatsen. Hon är 7 år gammal och har varit såhär orolig i ungefär två veckor. (Vill heller inte äta grönsaker och jag tror att det är en hona,men har inte fått det bestämt av någon kunnig)

Glad för svar! :)

Veterinären svarar

Hej!

På din beskrivning låter det som att det är dags för ett veterinärbesök. Det låter som att din skäggagam kan vara förstoppad eller dräktig och kanske t.o.m. ha värpnöd (om det är en hoa). Självfallet kan det vara något annat som är på tok men vad det än må vara, tycker jag att det ska kollas upp av en veterinär.

Försök få tag på någon som är kunnig på reptiler så att du får den bästa hjälpen.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Reptil

 • Geckoödla med kväljningar

  Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). " Zlatan" har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men…

  laila_jovanovic

  Av: laila_jovanovic

 • min skäggagam har nått konstigt i rumpan

  jag undrar vad det kan vara som sitter fast i min ödlas rumpa det liknar skit men vågar inte rycka bort det och när han väl skiter så åker inte det dära med så jag undrar om det är hans könsorgan eller om det är hans avföring som fastnat?

  kevlan

  Av: kevlan

 • Axolotl med utåtsittande utslag

  Hejsan! Nu kommer jag med en svår fråga men jag har en axolotl som har fått en utåtsittande böld av något slag på munnen. Hon äter som vanligt, är lite slö men vet inte om det beror på värmen. Vill gärna ha svar om det går att finna. Med vänlig hälsning, Frida

  frida_danielsson

  Av: frida_danielsson

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons