Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Munröta på majsorm

Har en majsorm som troligtvis är 12-15 år gammal. Nu ser hon uttorkad ut och är röd runt munnen. Kan detta vara munröta? Hon åt som vanligt härom dagen, har lite svårt att ömsa skinn. Vi har fått hjälpa henne genom att bada henne och dra bort skinnet. Ska man ge medicin? Är det värt detta pga av hennes ålder? Är det plågsamt om hon skulle självdö? Hur avlivar man bäst(smärtfriast) en orm.

Tacksam för svar

Mvh Susann

Veterinären svarar

Hej Susann!
På din beskrivning låter det som att det kan vara en muninfektion din orm drabbats av, Självfallet kan jag inte säga det säkert men om så är fallet tycker jag att det är värt att låta undersöka henne och behandla henne. Visserligen är din orm till åren kommen men är det en okomplicerad muninfektion, bör hon bli bättre på antibiotikabehandling. Du måste dock kontakta en reptilkunnig veterinär för att få rätt behandling. Veterinären kan också hjälpa dig att bedömma ormens allmänna kondition.
Om du väljer att inte behandla din orm, tycker jag inte att du ska gå och vänta på att hon ska självdö. Är hon inte kry är det bättre att avliva henne. Det bästa är att få hjälp med detta hos en veterinär. Man vet numera att det är väldigt plågsamt för en orm att bli nedfrusen som många reptilägare tidigare gjort själva i hemmet.
 

Veterinären svarar om Reptil

 • Avmaskning dosering

  Jag har fyra dabbagamungar varav den ena har fått mask. Jag har köpt Axilur i flytande form. På förpackningen är minsta dos för 100 g kroppsvikt, men den minsta av mina ödlor väger inte mer än 33g, vilket skulle ge en dos på 0.015 ml och det går inte att dosera med sprutan. Min fråga är. Hur ska jag dosera? Ska jag späda ut det på något sätt? Jag undrar också om jag ska avmaska…

  sara_olsson

  Av: sara_olsson

 • Smitta

  Hej! Jag undrar vad reptiler kan smitta varandra med ex. parasiter? vad kan reptilerna smitta oss med? hur smittas dessa smittor? hur kan man hindra dessa smittor? Tack för svar

  klara_14

  Av: klara_14

 • Skäggagam som blivit slö

  Hej! Jag har en skäggagam som är 7-8 år gammal, han heter Khan. Khan har alltid varit jätte pigg, nyfiken och ätit allt som han kunde komma åt, men nu den senaste veckan har han knappt kommit ur sin grotta eller ätit. Han reagerar nästan inte ens när jag försöker mata honom eller ta upp honom. Han verkar ha svårt för att "sikta" med tungan, som om han ser dåligt, när jag dinglade med en…

  IsakForslund

  Av: IsakForslund

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons