Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Min gecko matvägrar

Min 1½ år gamla leopard-gecko dam har tvärt börjat matvägra. Hon har alltid ätit 2-3 gånger per vecka, normalstora portioner och har sällan varit tjinking med vad hon får, bara det lever och är roligt att jaga. Nu har hon totalt vägrat äta i snart 2 veckor, det är 12 dagar sedan hon åt och då var det zophobas. Jag misstänker att hon även är lite öm, eftersom hon inte tillåter mig att lyfta upp henne eller hantera henne. Hon har fått vitaminer och mineraler i sin mat som tillskått, så jag tror inte problemet ligger där. Och hon verkar bajsa som hon ska. Sist hon åt var i samband med senaste ömnsningen, kan det ha gjort någonting? Vad ska jag göra? Hon svälter ju stackaren! :s

Veterinären svarar

Hej Jenny!
En fördel med reptiler är att de inte svälter lika fort som däggdjur. Därmed inte sagt att man inte ska ta en period av svält på allvar. Du kan titta på svansen där man tydligt ser om hon blir mager. Svansen blir då allt tunnare.
När du säger att hon verkar ha ont när du lyfter henne blir man orolig att hon lider av grusförtoppning. Hon skulle även kunna vara dräktig eller lida av någon annan sjukdom som gör att hon tappat aptiten. Är hon dräktig, är det helt normalt att hon inte vill äta. I så fall kommer hon att börja äta igen när äggen är lagda.
I vilket fall, kan det vara bra att låta en reptilkunnig veterinär undersöka din gecko. Med hjälp av röntgen kan man se om hon är dräktig eller om hon ätit för mycket grus. Självfallet letar man även efter andra saker som kan vara fel.

Veterinären svarar om Reptil

 • Geckoödla med kväljningar

  Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). " Zlatan" har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men…

  laila_jovanovic

  Av: laila_jovanovic

 • min skäggagam har nått konstigt i rumpan

  jag undrar vad det kan vara som sitter fast i min ödlas rumpa det liknar skit men vågar inte rycka bort det och när han väl skiter så åker inte det dära med så jag undrar om det är hans könsorgan eller om det är hans avföring som fastnat?

  kevlan

  Av: kevlan

 • Axolotl med utåtsittande utslag

  Hejsan! Nu kommer jag med en svår fråga men jag har en axolotl som har fått en utåtsittande böld av något slag på munnen. Hon äter som vanligt, är lite slö men vet inte om det beror på värmen. Vill gärna ha svar om det går att finna. Med vänlig hälsning, Frida

  frida_danielsson

  Av: frida_danielsson

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons