Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

matvägran och kliande

Min majssnok har matvägrat nu i 1 1/2 månad och när hon äter så äter hon 1 mus hon har förlorat halva sin krops vikt och har börjagt att klia sig frame på huvudet men jag har inte kunat hita några svarta kryp.

vad ska jag göra och vad kan det bero på?

Veterinären svarar

Hej!

Matvägran hos orm är ett vanligt symptom. Tyvärr kan det finnas väldigt många orsaker till den upphörda aptiten. Allt från stress till i princip alla sjukdomar som en orm kan drabbas av.

Det du kan prova hemma är följande:

Minska störningarna:  närvaron av människor i rummet kan hindra en nervös orm att äta. Likaså ska hantering minskas till ett minimum.

Isolering:  rörelserna från en annan orm i samma bur kan orsaka nedsatt aptit hos en nervös orm. Ge varje orm en egen bur. 

Tidpunkt:  prova utfodring vid olika tider på dygnet .

Favoritplats:  ormen kanske känner sig tryggare på en viss plats i buren, placera bytesdjuret där ormen tillbringar mest tid. 

Ormpåse:  en ormpåse kan ge tillräcklig trygghet att inducera ätande. Placera både ormen och maten i en påse. Rekommenderas ej med levande foder. 

Flytt:  till annan bur kan ibland uppmuntra ätande.

Vitaminer:  B-vitaminer kan stimulera aptiten, finns att köpa i de flesta zoo-butiker.

Om de redan provat allt ovanstående eller om du gör det och det inte fungerar, tycker jag att du ska boka en tid till en reptilkunnig veterinär. Kolla då innan efter kvalster genom att låta ormen ligga några timmar i ett vitt örngott. Man brukar då kunna hitta några bortfallna djur kvar i örngottet.

Lycka till!

Veterinären svarar om Reptil

 • Geckoödla med kväljningar

  Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). " Zlatan" har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men…

  laila_jovanovic

  Av: laila_jovanovic

 • min skäggagam har nått konstigt i rumpan

  jag undrar vad det kan vara som sitter fast i min ödlas rumpa det liknar skit men vågar inte rycka bort det och när han väl skiter så åker inte det dära med så jag undrar om det är hans könsorgan eller om det är hans avföring som fastnat?

  kevlan

  Av: kevlan

 • Axolotl med utåtsittande utslag

  Hejsan! Nu kommer jag med en svår fråga men jag har en axolotl som har fått en utåtsittande böld av något slag på munnen. Hon äter som vanligt, är lite slö men vet inte om det beror på värmen. Vill gärna ha svar om det går att finna. Med vänlig hälsning, Frida

  frida_danielsson

  Av: frida_danielsson

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons