Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Majorsödla som har besvär med ögonen

Hej! Vi har en majorsödla som har besvär med båda ögonen. Det började med att han fick besvär med ett öga, fick ordination av veterinär att droppa i ögat 4 ggr dagligen 7-8 dagar, ögondropparna hette chloromycetin. Malte som han heter, blev bättre i ögat under behandlingen. När behandlingen avslutats kom besvären tillbaka. Gjorde ett uppehåll i två veckor varvid veterinär tillfrågades igen och fick samma ordination fast då i bägge ögonen. Samt att vi baddade med ögonvatten och tog bort det klegg som gjorde att ögat fastnade igen med blöt tops. Han blev bra nån dag sen var det lika igen…Fick då ordination, terracortril med polymyxin b, 1 droppe i vardera ögat 3 ggr dagligen i 14 dagar. Behandlingen är avslutat och besvären tillbaka. Efter det att vi har gjort rent och lagt tillbaka Malte i terrariet så verkar som något irriterar/kliar i ögonen varvid han gnider ögonen mot det han kommer åt i terrariet. Han verkar heller inte äta så bra. Vi har haft han i 17 år…Vad tror du det kan vara och vad kan vi göra?
Han får inte upp ögonen själv utan vi får badda med blött för han ska få upp det. Han får för det mesta vindruvor, det älskar han, köttfärs och mjölmask ibland.

Tacksam för svar

Ankie och Niklas

Veterinären svarar

Hej Ankie och Niklas!

Det verkar som att det finns någon bakomliggande orsak till problemen med ögonen på er majsorm. Skulle det kunna vara att det finns oömsad hud över ögonen? Det är en vanlig orsak till upprepade problem. Det kan också vara något helt annat invärtes problem med ormen som än så länge i första hand visar sig som ögoninfektioner.

I vilket fall tycker jag att ni till en början ska försöka få tag på en veterinär som är duktig på ögonsjukdomar och som kan titta in i ögat och undersöka det mer ingående. Det vore också bra om en reptilkunnig veterinär kunde göra en allmän utredning. Er orm är ju onekligen gammal så man måste vara beredd på att det kan föreligga ålderssjukdomar.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Reptil

 • Kilar i ögat

  Hej! Min skäggagam kliar sig vid ena ögat med sin bakfot och rispar upp sitt skin, det blöder inte och jag kan inte se några tecken på ohyra eller så. Men han ser väldigt torr ut bara kring det ögat. Inte någon annanstans. Jag tycker det är synd om honom och jag vet inte riktigt vad den kan vara eller bero på? Har försökt googlat mig fram, men hittar inget. Han få sin fresh mat…

  lina_bursell

  Av: lina_bursell

 • skadat öga

  hej, Jag tog över en majsorm för ca 1 månad sedan. Han/hon är 5år och var mycket undernärd, den hade även ett skadat öga. Fick förklarat för mig att förra ägaren hade hjälpt ormen att ömsa sitt skin och efter de hade skadan på ögat skett. Hullet på ormen är nu jätte fint nu men ögat har jag inte fått till. Ska förklara lite hur ögat ser ut. Ögat är uppsvullet, det ser ut som…

  kimolainen

  Av: kimolainen

 • Ögoninflammation

  Hej. Min dotter har en Rysk stäppsköldpadda som ser ut att ha ögoninflammation på båda ögonen, de är helt stängda och hon äter inte. Kan vi ge henne ögondroppar (Chloromycetin)?

  joalei11

  Av: joalei11

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons